een van de vele bezienswaardigheden in Amstelveen
een van de vele bezienswaardigheden in Amstelveen Newsdetail

Met een architectenbril op rondkijken in Amstelveen

27 maart 2024 om 10:20 Lokaal Deel je nieuws

Buurtclub Leefstijl kreeg een kans om met een architectenbril te kijken naar verschillende gebouwen in Amstelveen. Er ging een wereld voor ons open!

Twee deelnemers van Buurtclub Leefstijl in Elsrijk, twee Marijkes, hebben zich verdiept in architectuur en geschiedenis van gebouwen en kerken in Amstelveen. Tijdens een bijeenkomst van Buurtclub Leefstijl op 16 januari in Elsrijk én een bijeenkomst op 19 maart in Groenelaan, kwamen vragen aan bod zoals: wat maakt een gebouw eigenlijk tot een ‘goed gebouw’’? Ligt dat aan de plaats in de omgeving, aan het ontwerp van het gebouw of zijn het vooral de architectonische details die het mooi maken?   En: is de tijdgeest van de architectuur te herkennen in de 17 verschillende wijken in Amstelveen?

Iedere dag haasten de meesten van ons zich langs gebouwen, zonder stil te staan bij- of oog te hebben voor de gebouwen. Maar dankzij  ‘de Marijkes’ kreeg Buurtclub Leefstijl een soort architectenbril opgezet waarmee we nu bewust(er) en ánders naar de gebouwen kijken. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet!

De Marijkes vertelden bijvoorbeeld over Vitruvius (50 jaar voor Christus) en de relatie met de bouw van de Parktoren in het Stadshart en het Sodae Huis in Amstelveen. Ook vertelden ze over kenmerken van de Neostijlen en het rationalisme, waarvan Berlage met zijn’Beurs”architectonische sporen heeft nagelaten. De Amsterdamse School met de bekende monumenten passeerden de revue. Het was een verrassing te horen dat het tuinencomplex Langs de Akker ook een monument is.  Marijkes vertelden over de geschiedenis van de Jonge Dikkert. Dat smaakte goed! Net als het verhaal over de springstoffenfabriek, die in 1718 aan de Overtoom in Amsterdam ontplofte en naar de Nes verhuisde. Waar we nu gezellig kunnen dineren!

Er zijn 13 kerken in Amstelveen, uit verschillende bouwjaren. Via de kerkenfietsroute kom je er langs. De Marijkes lieten met foto’s verschillende stijlen in Amstelveen zien: modernisme, traditionalisme, met meer of minder kenmerken van geometrie.

De toehoorders van de Buurtclub Leefstijl vielen van de ene verbazing in de andere. De Marijkes hebben veel kennis en informatie vergaard, door het voeren van gesprekken met de gemeente. Ze maakten wandelingen en fietstochten langs gebouwen, doken in boeken in de bieb, wisselden kennis uit met andere experts, hadden gesprekken met gebouwbeheerders en – eigenaren. Niets was hen teveel. Eigenlijk zou je álle Amstelveners deze wetenwaardigheden en bijzonderheden over Amstelveen gunnen. Wie heeft een idee? In ieder geval is Buurtclub Leefstijl natuurlijk trots op de Marijkes, maar nu nóg trotser op ons mooi Amstelveen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie