De Ja-sticker.
De Ja-sticker. Eric Hoenson / BDU

Amstelveen voert in juni Ja-sticker in voor recamedrukwerk

27 maart 2024 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen is van plan om met ingang van 1 juni de Ja-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Dat houdt in dat inwoners vanaf de datum alleen nog reclamefolders in de bus krijgen als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De gemeente wil met deze maatregel papierverspilling voorkomen en energie en CO2-uitstoot besparen. De gemeenteraad beslist op woensdag 24 april definitief over dit voorstel. Voor huis-aan-huisbladen, zoals het Amstelveens Nieuwsblad, heeft de maatregel geen consequenties. Die mogen gewoon bezorgd worden, behalve in brievenbussen met een Nee/Nee-sticker. 

Momenteel ontvangt meer dan 60 procent van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk. De verwachting is dat met de introductie van de Ja-sticker 25 procent van de huishoudens het reclamedrukwerk nog wil ontvangen. Dat levert een fikse papierbesparing op. Per huishouden kan dat oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

ZORG VOOR MILIEU

“Mensen maken in deze tijd andere keuzes als het gaat om duurzaamheid en zorg voor ons milieu. Daarbij past het gebruik van papieren reclamefolders niet langer,” vindt wethouder Frank Berkhout (Afval). “In plaats van aan te geven dat je folders niet wilt ontvangen, zoals nu met de Nee/Ja-sticker, willen we dat mensen gaan aangeven dat ze wel papieren folders willen blijven ontvangen. Zo besparen we naast papier, inkt en plastic ook water en energie voor het maken van de folders en CO2 voor het vervoer ervan.”  

Inwoners van Amstelveen krijgen vanaf 1 juni alleen nog reclamefolders als men de nieuwe Ja-sticker op de brievenbus heeft geplakt. De oude Nee/Ja-sticker en Nee/Nee-sticker blijven ook gelden. Huis-aan-huisbladen, zoals het Amstelveens Nieuwsblad, worden wel gewoon bezorgd (behalve in brievenbussen met Nee/Nee-sticker). 

OVERZICHT STICKERS

Met een Ja-sticker kunnen inwoners vanaf juni aangeven dat ze reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen ontvangen. Wie geen sticker op de brievenbus heeft, wil geen reclamefolders, maar wel huis-aan-huisbladen ontvangen. Dat heeft dus dezelfde wering als de Nee/Ja-sticker (geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen). Met een Nee/Nee-sticker kunnen inwoners net als nu het geval is aangeven dat ze geen reclame en geen huis-aan-huisbladen ontvangen. 

JA-STICKERS GRATIS AF TE HALEN

Als de gemeenteraad 24 april akkoord gaat met het voorstel, zijn de Ja-stickers vanaf 1 mei op diverse locaties gratis op te halen, namelijk; het Raadhuis, de gemeentewerf, Inzicht (boven de bibliotheek in het Stadshart), Alleman, Noorddamcentrum, Villa Randwijck, Stadsdorp Elsrijk, Pluspunt, MOC/De Buurtkamer, Alleman, De Bolder, Dorpshuis Nes, Westend.


De Ja-sticker. - Gemeente Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie