Jubilaris Gerard van der Horst met erebokaal.
Jubilaris Gerard van der Horst met erebokaal. Naomi Heidinga

Gerard van der Horst 60 jaar lid van biljartvereniging Ons Genoegen

27 maart 2024 om 10:08 Sport

AMSTELVEEN Gerard van der Horst is al zestig jaar lid van biljartvereniging Ons Genoegen. De vereniging werd in oktober 1937 door zijn opa opgericht. Samen met zijn neef en tevens goede vriend Jan werd hij lid. Tijdens de jaarvergadering is hij benoemd tot erelid. Hij is trots op de bijbehorende onderscheiding. 

 “Vroeger had je niet zoveel te kiezen qua sport,” vertelt Gerard. Biljarten was een voor de hand liggende keuze. “Dat werd gespeeld in de kroeg. Het spel werd en wordt vooral door mannen gespeeld. Niet alle vrouwen zagen het echter zitten dat hun man naar de kroeg zou gaan. Dat had destijds een slechte naam.” 

DORSTIGE HERT

De leden van Ons Genoegen speelden tot 1976 in Het Dorstige Hert in de Dorpsstraat. Daarna speelde men in het biljartcentrum in de Bankrashal. Ruim tien jaar geleden verhuisde de club naar de Startbaan. Het biljartcentrum aldaar heeft recentelijk een metamorfose ondergaan. “We zijn hier van alle gemakken voorzien,” vertelt voorzitter Hans Verkerk. 

BILJARTCENTRUM

Dinsdagavond is de verenigingsavond. Er wordt gespeeld vanaf 19.00 uur. “Meestal houden we het tot 23.00 uur vol,” vertelt Hans. Vroeger gingen ze nog wel langer door, herinnert Gerard zich. “Dan gingen we pas tegen een uur of 1.00 naar huis.”

SOCIALE ASPECT

Bij de vereniging gaat het met name om de gezelligheid. “We spelen een onderlinge competitie, maar er is geen prestatiedruk. Iedereen wil zijn wedstrijd wel winnen, maar als dat niet zo is, dan is het jammer.” Het gaat om het sociale aspect. Bij de vereniging zijn de nodige vriendschappen ontstaan. Jan was niet alleen familie, maar ook een vriend van jubilaris Gerard. Helaas is Jan inmiddels overleden.

PUNT

Gerard van der Horst heeft besloten om een punt achter zijn biljartloopbaan te zetten. Hij gaat het missen. “Het was elke week iets om naar uit te kijken.” Zijn gezondheid en de situatie thuis laten het helaas echter niet meer toe. “Ik kan niet meer zolang achter elkaar staan.” Zo hebben de laatste jaren meer leden moeten opzeggen. “Biljart is een sport die je tot een vrij hoge leeftijd kunt spelen,” aldus Hans Verkerk. “Maar op een gegeven moment houdt het gewoon op.” 

NIEUWE LEDEN

Ons Genoegen kan daarom wel wat nieuwe leden gebruiken. “Er zijn maar weinig jongeren die biljarten. Onze vereniging vergrijst: de jongste leden zijn de vijftig al gepasseerd.” Geïnteresseerden zijn welkom om eens een avond te kijken en een balletje mee te stoten. Bel voor meer informatie: Cees Hageman, secretaris, 06-12875703.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie