• Poster Rosa Spier Concours

    nvt
  • Winnaars en Jury 3e Rosa Spier Concours

    nvt

4e Rosa Spier Harp concours in Amstelveen

12-01-2018, 16:50 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 20 januari 2018, 09:30 tot zondag 21 januari 2018, 18:00

Locatie:

Stadsplein 99, Amstelveen
Dans- en Muziekschool Amstelveen
Amstelveen

Op 20 en 21 januari vindt in de Dans- en Muziekschool van Amstelveen het 4e Rosa Spier Harp Concours plaats. Dit unieke concours richt zich op kinderen en jongeren die harp spelen. De opzet van het concours bestaat uit twee dagen: tijdens de voorrondes op zaterdag 20 januari spelen alle deelnemers hun werk voor de jury en publiek (deze dag is vanaf 9:30 uur vrij toegankelijk). Aan het einde van de dag volgt een beoordeling en wordt bekend gemaakt wie er naar de finale op zondag 21 januari gaan. De finale vindt plaats op zondag 21 januari en begint om 14:00, kaarten kosten 5 euro.

Harpiste Rosa Spier (1891 - 1967) heeft in Nederland veel gedaan om de harp bekend te maken bij een breed publiek. Haar concerten, die zij tot op hoge leeftijd bleef geven, waren een inspiratie voor velen. Toen er een naam gekozen moest worden voor het eerste Nederlandse harp concours, was het dus ook logisch om dit concours naar deze bijzondere harpiste te vernoemen, zodat zij ook jongere generaties kan blijven inspireren tot het geven van prachtige concerten.

Het concours wordt iedere twee jaar georganiseerd, door vrijwilligers van de twee harpverenigingen die Nederland rijk is. Voordat het concours ontstond waren Nederlandse harpisten die graag eens een onafhankelijke beoordeling van hun kunsten wilden, aangewezen op concoursen in het buitenland. Met het Rosa Spier Concours kunnen zij zich laten horen aan het Nederlandse publiek.

De voorrondes van het concours zijn op zaterdag. Beginnende met de pedaalharpisten, waarvan de eerste al om 9:30 aantreedt, zal er tot 21:00 uur harpmuziek te horen zijn in de Zonnestein-zaal van de Dans- en Muziekschool te Amstelveen. Publiek kan vrijblijvend komen luisteren. Om 14:00 uur zullen de keltische harpen beginnen in de ballet-zaal. Naast een eigen muziekkeuze is er in alle categorieën een verplicht werk. Voor de keltische harp is het verplichte werk 'Melrose' een suite die speciaal voor het concours geschreven werd door Inge Frimout-Hei.

Op zaterdagavond worden de finalisten bekend gemaakt, zij zullen in de finale op zondag om 14:00 uur nogmaals hun deelname laten horen. Deze finale is ook voor publiek toegankelijk, reserveren voor de finale is verplicht en kaarten kosten 5 euro. Na de finale volgt een juryberaad en een feestelijk prijsuitreiking.