Afstoten Heilige Geestkerk onvermijdelijk

16-05-2018, 18:41 | Lezersnieuws | Ad

Het zal niemand verbazen dat de huidige krimp van het aantal actieve gelovigen  grote consequenties heeft voor kerkgebouwen. De RK Parochie Amstelland stond dan ook voor de moeilijke keuze welk gebouw in Amstelveen Zuid moest worden behouden. Daarbij hebben wij gekozen voor de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk. Daar konden we voortbouwen op de eeuwenoude traditie van inspirerende kerkgebouwen en dit tegelijk te combineren met de behoefte van een moderne, toekomstgerichte  RK geloofsgemeenschap in Amstelland Zuid. Bovendien zagen we goede mogelijkheden om het kerkgebouw een bredere  culturele functie te geven in de lokale gemeenschap van Bovenkerk.

Nu, twee jaar na de heropening, blijkt dat we een goede keuze hebben gemaakt. De Urbanuskerk ontwikkelt zich tot de centrale locatie van de RK Kerk in Amstelland Zuid, met een grote actieve geloofsgemeenschap.  Wij zijn trots op de vele, goed bezochte, culturele activiteiten die de Stichting Vrienden Van de Urbanus Bovenkerk in het kerkgebouw organiseert. En, dit jaar wordt het geheel gerenoveerde Jules Arnesenorgel opgeleverd; overigens ook een rijksmonument. Deze activiteiten in combinatie met de vele grote en kleine bijdragen van betrokken particulieren en sponsors hebben ons versterkt in de overtuiging dat het in stand houden van de Urbanus Bovenkerk ”de moeite waard is”. Het kerkgebouw neemt, na 6 jaar te zijn gesloten, weer een centrale plaats in in de Bovenkerkse gemeenschap en in Amstelveen Zuid.

De restauratie van de Urbanuskerk kostte een godsvermogen.  Los van de gebruikelijke, en dus beperkte, rijkssubsidies zijn de noodzakelijk miljoenen opgebracht door de parochiegemeenschap. Zonder de opbrengst van de verkoop van de Heilige Geestkerk was de restauratie van de Urbanus niet gelukt.

Kerken zijn verbonden met emoties. Van rouw en trouw, van verdriet en geluk, van bezinning en van aktie en vooral van saamhorigheid. Niettemin kan niet van een krimpende kerkgemeenschap worden verwacht dat zij op eigen kracht alle kerkgebouwen in stand houdt. Wij hebben, in goed overleg met de betrokken parochianen,  een pijnlijke beslissing genomen. Toen we de Heilige Geestkerk verkochten, wisten we van de intentie van de koper om de kerk te slopen en daar woningen te bouwen. Voor ons was dat een onvermijdelijke keuze.

Ad Verkleij

Vice-voorzitter RK Parochie Amstelland