Arkin BasisGGz biedt ondersteuning en nazorg bij psychisch herstel

13-11-2018, 09:53 | Lezersnieuws | Kim

 

Na een periode van intensieve psychische hulp, bijvoorbeeld een opname in een kliniek, volgt vaak een nieuwe stap. ArkinBasisGGz biedt ondersteuning bij verder herstel en geeft houvast om in deze nieuwe periode terugval te voorkomen. In Amstelveen staan Kim Schoffelmeer en Eva Asperslag wekelijks klaar om hun cliënten te helpen bij het bouwen aan hun toekomst.


Kim Schoffelmeer is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en startte twee jaar geleden een behandellocatie van Arkin Basisggz in Amstelveen. Inmiddels is ook collega Eva Asperslag, verpleegkundig specialist, werkzaam en is een tweede locatie geopend in wijkcentrum Den Bolder. Kim: “Wij werken zo veel mogelijk in de vertrouwde omgeving van onze cliënten. Zo zijn we altijd in de buurt.”

Veilig gevoel

“Wij behandelen mensen die hun traject van intensieve specialistsche behandeling voor psychische klachten afronden, maar nog wel wat ondersteuning nodig hebben”, legt Eva uit. “Zo houden we bijvoorbeeld de vinger aan de pols bij het gebruik of het afbouwen van medicatie. Maar psychische klachten kunnen veel zaken in je leven ontregelen. Dus kijken we samen met de cliënt ook wat er op verschillende levensgebieden nodig is om je beter en sterker te voelen. En hoe we terugval kunnen voorkomen. Dat geeft veel mensen een veilig gevoel om te kunnen werken aan hun herstel en hun toekomst.”

Een plan met duidelijke doelen

Een behandeling begint altijd met een kennismakingsgesprek. De cliënt en behandelaar bepalen samen wat de doelen voor de behandeling zijn. Wat wil je bereiken voor jezelf? En wat is daarvoor nodig? Daarvoor wordt een plan gemaakt. Ook wordt afgesproken hoeveel afspraken er nodig zijn en hoe vaak. Kim: “Soms willen mensen in het begin wat vaker contact. Dat kan gewoon. We doen wat nodig is om iemand op weg te helpen.”
Eva: “In de gesprekken die volgen is altijd aandacht voor hoe iemand zich voelt. We bespreken lichamelijke gezondheid, medicatie, leefstijl en natuurlijk alles wat de cliënt zelf graag wil bespreken. Ieder jaar blikken we terug op de doelen die bereikt zijn en of er nog ondersteuning nodig is. Soms kan een cliënt al snel zelfstandig verder, soms blijven we wat langer in de buurt.”

Arkin BasisGGz Amstelveen werkt vanuit Sinai Centrum (Laan van de Helende Meesters 2) en vanuit wijkcentrum De Bolder (dinsdag en donderdag). Voor meer informatie en contact:  www.arkinbasisggz.nl