Bach in woord en daad bij Blankevoort d.d. woensdagavond 23 mei 2018

27-05-2018, 12:50 | Lezersnieuws | Rob

De bijeenkomst over Bach bij Boekhandel Blankevoort is inderdaad een bedevaart waard. De boekhandel  is overigens mudjevol. Maar het wordt alleszins een leerzame avond en gelukkig zonder microfoon. Violiste Iefke Wang opent met een stuk muziek van de Leipziger cantor en dan neemt de recentelijk tot dr. gepromoveerde Marcel Zwitser het woord. Hij vertelt hoe in Amerika bij toeval de ‘Bachbijbel’  gevonden is, die uit liefst drie dikke delen bestaat en voorzien van  kanttekeningen van JSB zelf. Er gaan twintig jaar overheen en er moet een beroep worden gedaan op de technische  kennis en kunde van Oostenrijk respectievelijk Polen alvorens het eerste proefexemplaar van de facsimile-herdruk van de persen rolt. 

Ook de uitgever Dingeman van Wijnen uit Franeker houdt een boeiend referaat. Hij  vermeldt onder meer dat de uitgave geen sinecure was maar eindeloos geduld vergde en het contact met de bij het ‘project’ betrokkenen de uiterste inzet, om van het fortuin dat deze hele ‘operatie’ kostte niet te spreken. Tot 1 januari 2019 kost deze forse driedelige versie ‘slechts’ €4.800,-  tot 2 juni is de  fraaie replica te bezichtigen  bij genoemde boekhandel. Een leuk verjaars- c.q. Sinterklaascadeau. 

Tussen haakjes, op het boekenlijstje in de nalatenschap van Bach,stond als eerste: de Bachbijbel! Gelukkig voor de uitgever kon deze een goede afname  melden in Japan, Amerika, bibliotheken in diverse landen. Te meer omdat hij indirect overtuigd is dat op het hele project alsook op de muziek van JSB de zegen “van Boven” rust. Hoe het zij,eenheleboel informatieover de persoon Bach borrelde via de sprekers van deze avond compleet met bewijs naar boven. De uitgever is er heilig van overtuigd dat de moeite die deze enorme investering met de uitgave van dit boek met zich heeft meegebracht zich zal terug betalen. Recapitulerend:  een boeiende avond. Waarvan akte.

Dolf Went