• Vlnr Filip, Carlos, Jasmine, Christian en Justin 3e van Nederland NK Schooldammen

  Nancy
 • De Cirkel (Carlos,Filip,Jasmine,Justin,Christian) 3e van Nederland NK Schooldammen 2018

  Nancy
 • damteam De Cirkel in actie

  Nancy
 • Finale NK Schooldammen Bodegraven 2018

  Nancy

Basisschool De Cirkel 3e van Nederland na Finale Nederlands Kampioenschap Schooldammen

27-05-2018, 18:12 | Lezersnieuws | Gert

Basisschool De Cirkel uit de wijk Middenhoven speelde zaterdag 26 mei de grote finale van het Nederlands Kampioenschap Schooldammen Welpen 2018 te Bodegraven. Meer dan duizend basisscholen deden mee in de afvalrace die begon vanaf begin dit jaar. Na het regiokampioenschap in januari overleefde De Cirkel de provinciale finale in februari en halve finales in april waarna met de overgebleven achttien scholen gestreden werd in de finale van dit NK afgelopen zaterdag.  

Het team van de Cirkel deed voor de eerste keer mee en vanwege beperkte ervaring in het team van slechts een half jaar tot één jaar training had het geen hoge verwachtingen. Een top tien positie leek het hoogst haalbare resultaat. De wedstrijd bestond uit totaal negen rondes. Na een begin in de middenmoot begon De Cirkel steeds meer te winnen en na vier ronden nestelde De Cirkel zich voor het eerst in de top drie. Na winst in ronde vijf en zes werd zelfs de eerste plaats bereikt en wist De Cirkel de koppositie meerdere ronden vast te houden. In ronde zeven en acht nam de vermoeidheid en druk op het team echter toe en trof het team sterkere tegenstanders en werd tweemaal verloren met 2-6 waarna De Cirkel terug geworpen werd naar de vijfde plaats. Door een geweldige remise in de laatste ronde en puntenverlies van de directe concurrenten werd toch een podiumplaats bereikt en werd De Cirkel derde van Nederland met 11 punten vlak achter de winnaar De Krullevaar uit Hoogeveen en de Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda met beiden 13 punten.

Het team had dit resultaat nooit verwacht van tevoren en was zeer tevreden met deze topprestatie. De extra trainingen bij damclub Haarlem onder leiding van trainer Marcel Kosters en jeugdleider Ferdi Uilhoorn wierpen hun vruchten af en bewees dat de leerlingen van Amstelveen zich kunnen meten met de top van Nederland met 3 verlies partijen, 1 remise en 5 overwinningen in de finale schooldammen van Nederland.