• De delegatie van de zes afdelingen, met uiterst Bert Rouwenhorst en Ferry van Groeningen.

    Dick Aanen

CDA-afdelingen willen maatregelen tegen overlast Schiphol

16-03-2018, 16:52 | Lezersnieuws | Dick

Den Haag/Amstelveen - Een delegatie van CDA'ers van zes omliggende gemeentes reisden woensdag af naar Den Haag om aandacht te vragen voor de groei van Schiphol. Er werd een position paper aangeboden aan CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch.

Het CDA wil duidelijk maken dat het niet om cijfers moet gaan maar om mensen die hinder ondervinden van de luchtvaart.

Het kan volgens het CDA niet zo zijn dat door groei van Schiphol de leefbaarheid in de wijde omgeving van de luchthaven nog meer onder druk komt te staan.

Met deze boodschap hopen CDA’ers uit zes verschillende gemeenten rondom Schiphol de regering op andere ideeën te brengen. De delegatie is afkomstig uit de gemeentes Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

Namens het CDA Amstelveen werd de Position Paper aangeboden door fractievoorzitter Ferry van Groeningen en bestuurslid Bert Rouwenhorst.

Wantrouwen
Volgens de CDA’ers groeit het wantrouwen van de omgeving in de luchthaven, buitelen de cijfers over aantallen vluchten, decibellen en contouren over elkaar heen en voelen omwonenden zich niet serieus genomen in hun toenemende gevoel van overlast. 

Samen pleiten de CDA-afdelingen voor een andere aanpak: een aanpak waarbij de mensen die dagelijks met de gevolgen van het Aldersakkoord te maken hebben centraal staan.

Praktische oplossingen
Bewoners accepteren dat Schiphol overlast geeft, maar ze willen dat de luchthaven en het Rijk rekening met hen houden.

Het overleg met de bewoners leverde een lange lijst aan maatregelen en ideeën op: van het vermijden van pieken in de late avond tot het creëren van meer rustmomenten.

Verder wordt gepleit voor een ruimharige isolatieregeling en hulp voor gedupeerde eigenaren en huurders die uit het gebied willen vertrekken.