• Saloua Chaara

    D66 Amstelveen

D66 wil meer kansengelijkheid door sporten en bewegen

11-07-2019, 17:02 | Lezersnieuws | Mirjam

D66 Amstelveen wil dat alle kinderen kunnen sporten en bewegen. De democraten maken zich zorgen over de grote verschillen in hoe Amstelveense jongeren hun gezondheid ervaren: verschillen tussen jongens en meisjes, verschillen tussen jongeren mét en zónder Nederlandse herkomst en verschillen tussen jongeren uit verschillende Amstelveense wijken. Door te investeren in sport en beweegprogramma’s wil D66 deze verschillen overbruggen. De democraten hebben hierover voorstellen gedaan die op 10 juli unaniem door de gemeenteraad zijn aangenomen.

Ongelijkheid in gezondheid|
Onderzoek van de GGD laat zien dat 22% van de meisjes en 11% van de jongens uit Amstelveen zich niet fit en gezond voelt. Ook blijkt dat 30% Van de meisjes en 21% van de jongens slaapproblemen heeft en dat 71% van de jongeren uit Amstelveen minimaal twee uur per dag achter een beeldscherm doorbrengt. Cijfers van de GGD laten tenslotte zien dat 56% van de Amstelveense meisjes niet of nauwelijks sport. Bij jongens gaat het om 36%. Saloua Chaara, gemeenteraadslid D66: “Hoewel het over het algemeen goed gaat met de gezondheid van onze jeugd, schrokken we wel van deze cijfers. In Amstelveen lijkt er tot op zekere hoogte sprake te zijn van ongelijkheid in gezondheid. We zien grote verschillen in hoe jongens en meisjes hun gezondheid ervaren, verschillen tussen de ervaren gezondheid van jongeren met Nederlandse en niet-Nederlandse herkomst en we zien ook tussen wijken verschillen in het sportgedrag en de ervaren gezondheid van onze jeugd. Jongeren uit Amstelveen Noord-West voelen zich bijvoorbeeld beduidend gezonder en fitter dan de jeugd uit de wijk Keizer Karelpark/Groenelaan. Voor D66 is deze ongelijkheid niet acceptabel.”

De democraten willen dat er meer wordt gedaan aan het stimuleren van het sport- en beweeggedrag van Amstelveense jeugd. Hiermee wil D66 bijdragen aan meer gelijkheid in gezondheid. Want: kinderen die regelmatig sporten zijn vrolijker en gezonder.Daarom heeft D66 een voorstel uitgewerkt waarmee in de periode 2020-2022 jaarlijks € 70.000 wordt vrijgemaakt voor sport en beweegprogramma’s,