• Wethouder Ellermeijer met damteam De Cirkel

    Nancy Tsai
  • Sfeerimpressie De Meent zaterdag

    Nancy Tsai
  • Groepsfoto met in het geel De Cirkel

    Nancy Tsai

Damteam De Cirkel naar finale

14-04-2019, 15:08 | Lezersnieuws | Gert

Brons bij halve finale in De Meent

De Amstelveense basisschool De Cirkel heeft zaterdag brons gehaald op de halve finale schooldammen van Nederland gehouden in sporthal De Meent te Amstelveen.

De successen van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat de Koninklijke Nederlandse Dambond een thuiswedstrijd toekende aan De Cirkel in Amstelveen voor de overgebleven scholen in de regio Noord- en Zuid-Holland. Zestien pupillen schoolteams streden om drie plekken in de finale op 25 mei. De damclubs van Haarlem en Amstelveen ondersteund door sportbedrijf Amstelveen waren verantwoordelijk voor de organisatie.

Wethouder Sportzaken van Amstelveen Rob Ellermeijer kwam de prijsuitreiking verzorgen. Er was nog even sprake van paniek bij de organisatie toen de 1e prijs beker vroeg in de ochtend per ongeluk van de tafel gestoten werd en in twee stukken brak. Gelukkig kon bij een sportprijzen zaak de beker binnen een uur volledig hersteld worden zodat de wethouder mooie glimmende bekers kon uitreiken. In een volle sporthal vol tafels met nieuwe gekleurde damborden werd geconcentreerd en zeer fanatiek gestreden om een plek in de finale. De Vogelweid uit Schagen speelde ijzersterk en won alle wedstrijden. De Kinderkring uit Woubrugge wist zich gestaag naar boven te spelen en werd op 2 punten achterstand 2e. Het thuisspelend team van De Cirkel wist zich als eerstejaars pupillen team staande te houden tussen al het damgeweld en werd op 2 punten achter nummer 2 knap 3e door de concurrentie in de laatste twee wedstrijden achter zich te houden. Omdat het ging om viertallen tegen viertallen was af en toe een tactische remise net voldoende om een 5-3 te behalen als twee andere spelers al hun partij hadden gewonnen (2 punten per winstpartij). Het toernooi was zeer geslaagd en het was lang geleden dat in Amstelveen zo’n groot dam toernooi werd gehouden. De aantrekkende werking van de damz.nl campagne om kinderen te leren dammen werpt z’n vruchten af. Net als schaken stimuleert dammen de cognitieve vaardigheden van kinderen die kritisch logisch en creatief leren denken.