• Top 3 meest gevraagde soft skills per land

    niet van toepassing

Nederlandse werkgevers vooral op zoek naar enthousiaste werknemers

29-01-2019, 13:48 | Lezersnieuws | Sara

‘Gemotiveerde’ en ‘enthousiaste’ werknemers worden vooral gevraagd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van internationale vacaturezoekmachine Adzuna over de vraag naar soft skills in vacatures. In totaal werden meer dan 5,5 miljoen vacatures in de database geanalyseerd door het bedrijf. Er bleken grote verschillen te zijn tussen de soft skills waar werkgevers naar zoeken in de zes landen die vergeleken werden.

Eigenschappen gerelateerd aan de attitude van de kandidaat zijn erg populair in de top drie van Nederlandse soft skills. Zo vraagt men in 20 procent van de vacatures om een ‘enthousiaste’ kandidaat. Vooral in de verkoop en de gezondheidszorg zijn werkgevers op zoek naar deze eigenschap. Op de tweede plaats staat ‘gemotiveerd’ als soft skill, hier wordt in 9 procent van de vacatures om gevraagd. Op de laatste plek in de Nederlandse top drie staat ‘resultaatgericht’. In 5 procent van de vacatures werd deze eigenschap benoemd. Deze soft skill is vooral populair bij werkgevers in de bouwsector, evenals in de IT-sector.

In 70 procent van de Nederlandse vacatures wordt om een of meerdere soft skills door werkgevers gevraagd. “Dit geeft aan dat de ervaring en diploma’s van kandidaten niet de enige belangrijke factoren voor werkgevers zijn,” stelt Thomas de Schuyter, country manager bij Adzuna. “Het betekent dat kandidaten het belang van soft skills niet moeten onderschatten tijdens het sollicitatieproces. Uitgelezen momenten om deze gevraagde soft skills te tonen, zijn tijdens een sollicitatiegesprek of in een motivatiebrief”.

In vergelijking met andere landen kennen Nederlandse werkgevers veel gewicht toe aan de mentaliteit van kandidaten. Dit geldt in mindere mate ook voor Duitsland, waar eigenschappen als ‘toegewijd’ (10 procent) en ‘gemotiveerd’ (9 procent) het meest gevraagd worden. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt de nadruk juist gelegd op een algemene reeks aan managementvaardigheden. Zo wordt in beide landen in meer dan 25 procent van de vacatures gevraagd om organisatorische vaardigheden. Daarnaast zijn sociale vaardigheden erg belangrijk als men een baan zoekt in de Verenigde Staten.