• voorbeeld van scheipoten

    Jochem Smeding - Natuurmonumenten

Onderzoek naar de scheipoten in Nieuwkoopse Plassen

29-05-2018, 11:35 | Lezersnieuws | ria

Natuurmonumenten doet onderzoek naar de staat van de scheipoten die in de gras- en rietlanden van de Nieuwkoopse Plassen staan. Scheipoten zijn kenmerkende bomen welke meestal in nette, rechte rijen staan. Vroeger hadden deze bomenrijen de functie om eigendomsgronden te begrenzen. Het onderzoek wordt gedaan door stagiair Jochem Smeding. “Zo bijzonder lijkt het niet. Maar met wat verdieping is het behoorlijk interessant.”

 

Historie

Scheipoten zijn vaak oude, zwarte elzen. Deze bomen staan in het gebied (meestal) keurig in een rij. Vroeger zijn deze geplant door landeigenaren om grenzen van hun gronden aan te geven. De bomen ‘scheiden’ als het ware de eigendommen, wat dan ook de naam scheipoten verklaart. Tegenwoordig hebben deze bomen hun functie al verloren. Dit komt omdat de grond er omheen van Natuurmonumenten is, en de boswachters ook op hun smartphone de eigendomsgrenzen kunnen zien. De bomenrijen zijn echter nog wel van grote cultuurhistorische waarde. Dit komt door hun leeftijd, sommigen stammen nog uit de 19e eeuw.

 

Onderzoek

Ook de scheipoten moeten beheerd worden. Het huidige onderzoek dat nu plaatsvindt, is er om te kijken of het beheer dat afgesproken is, ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Stagiair Jochem Smeding onderzoekt wat de huidige staat is van de bomenrijen. Smeding: “Door het mooie weer komt het nu goed uit om het veldwerk uit te voeren.” In totaal staan er 298 scheipoten in het gebied waarvan er 282 worden geïnventariseerd. De andere staan in bossen of zijn niet in eigendom van Natuurmonumenten. “Ik loop de bomen na, en verwerk de verzamelde gegevens op de computer.” Na het inventariseren wordt er duidelijk hoe de scheipoten er bij staan, en wat voor beheer is uitgevoerd. Aan de hand van de waarnemingen en gegevens, wordt er gekeken of de scheipoten nog van grote cultuurhistorische waarde zijn.