Overlast voor ruiters door loslopende honden in het Amsterdamse bos

12-02-2018, 11:30 | Lezersnieuws | Michele Beld

De laatste jaren worden steeds meer incidenten gemeld door ruiters die overlast ervaren door loslopende honden in het bos. Zelfs enige tijd geleden is een paard vreselijk toegetakeld door een hond.

Een ontspannen buitenrit wordt meer een avontuurlijke rit. Zal mijn paard worden belaagd, aangevallen of gebeten door een hond die niet onder appèl staat?

Enige weken geleden viel diegene met wie ik op pad was van zijn paard ook weer door toedoen van een aanvallende hond. De ruiter werd echt zeker 50 meter meegesleurd en de hond bleef tot 3 keer toe terugkomen. De eigenaren liepen gewoon door zonder wat te vragen.

Afgelopen zaterdag was het ook weer zover, weer honden op het ruiterpad die niet luisteren. Bazen lopen gewoon weg omdat ze de honden niet onder controle hebben.

Het bos is voor iedereen maar wel met honden die luisteren en anders aan de riem. Ik vind het echt respectloos van hondeneigenaren om door te lopen als wij te paard achterna worden gezeten.

Ik heb al een prachtige reactie ontvangen van de boswachterij waarbij mogelijk de huisregels en de zonering van verbodsgebied onder de aandacht kan worden gebracht.

 

In het Amsterdamse bos mogen honden los lopen, ze moeten wel onder appèl staan. Ze mogen niet voor overlast zorgen en/of de flora/fauna verstoren. De boswachters houden hier toezicht op en waarschuwen en/of verbaliseren waar dit nodig is.

 

Het Schinkelbos, de Schinkelpolder, Oeverlanden Nieuwe Meer en Oeverlanden Amstelveense Poel, het Vogeleiland  en de Speeleilanden  zijn verboden voor honden en gedurende de periode 1 mei - 1 november  ook de Zonneweide en het Groot en Klein Kinderbad met directe omgeving.

Vorig jaar is akkoord gegaan met uitbreiding van de hondenzonering op de Kleine en Grote Speelweide (verbodsgebied van 1 mei  tot 1 november) en het Bloesempark (1 april tot 1 november) vanwege de grote aantrekkingskracht van de bloeiperiode op veel bezoekers.

 

Een aanlijnverplichting is alleen aan de orde op het pad langs de geitenboerderij en het Sportpark. Een uitbreiding hiervan is (voorlopig) niet aan de orde maar zeker niet uitgesloten.

Maar: hoe meer meldingen binnenkomen, hoe sterker het argument een zonering in te stellen. wat zo'n incident met ruiters en paarden doet en wat je als hondenbaas kunt doen om overlast voor de mede-bosgebruiker te voorkomen.

 

De regels die gelden in het Amsterdamse bos (ook voor honden) staan overigens beschreven op onze website www.amsterdamsebos.nl