• Wethouder Frank Berkhout onthult het bord met de aanduiding ´Rookvrije zone´ op het plein voor het raadhuis.

    Gemeente Amstelveen

Aanpak Amstelveen Rookvrij gaat van start

AMSTELVEEN Door het Plein voor het Raadhuis te verklaren tot rookvrije zone is het startsein gegeven voor de aanpak Amstelveen Rookvrij. Samen met bewoners, bedrijven en instellingen streeft Amstelveen ernaar om een rookvrije gemeente te worden en zo een rookvrije generatie te bevorderen. De gemeente wil hierbij het goede voorbeeld geven.

Het raadhuis was al sinds 1 januari rookvrij. Het was met ingang van die datum niet langer toegestaan te roken onder de overkapping bij de ingang van het raadhuis, bij de parkeergarage, op het balkon en op het dak. Nu is ook het plein voor het raadhuis een rookvrije zone geworden.

ZORGVLIED ROOKVRIJ Wethouder Frank Berkhout (Vastgoed en Organisatie)   onthulde het bord Rookvrij op 1 oktober: "Samen op weg naar een rookvrije generatie is de boodschap die we in heel Amstelveen willen uitdragen. We gaan constant aandacht besteden aan het thema "rookvrij" bij publieke bijeenkomsten en meer publieke ruimten rookvrij maken. We willen als gemeente het goede voorbeeld geven, daarom zal in oktober ook de begraafplaats Zorgvlied rookvrij worden."

ELSENHOVE "Het is geen nieuws, dat roken ongezond is. Jaarlijks sterven 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Daarom hebben wij de ontmoediging van roken en beperking van de maatschappelijke schade door roken speerpunt van ons beleid gemaakt. We pakken dit ook collegebreed op," zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn).  De gemeente gaat dat doen door voorlichting te geven en het roken te ontmoedigen. ¨Bijvoorbeeld door roken te verbieden in openbare ruimte en gebouwen en bij (sport)verenigingen, wordt stoppen vanzelfsprekender en wordt de jeugd minder geconfronteerd met roken. Zo mag er vanaf vandaag (3 oktober) niet meer bij kinderboerderij Elsenhove gerookt worden."

De gemeente kan een rookvrij Amstelveen niet alleen realiseren. Inwoners en organisaties worden daarom opgeroepen om mee te denken over de wijze waarop gezamenlijk een rookvrije generatie (in Amstelveen) bevorderd kan worden. Via rookvrij@amstelveen.nl kunnen ideeën en suggesties ingediend worden.