• Irene Doorenbos

Actieve rol SAKB bij Cheryy Blossom Festival en amateurkunstmarkt

AMSTELVEEN De nieuwjaarstentoonstelling van SAKB Ateliers is vrijdagavond feestelijk geopend bij Life & Garden aan de Handweg. SAKB-voorzitter Dries Bakker maakte daar ook bekend dat de organisate een actieve rol gaat spelen bij het Cheryy Blossom Festival en de amateurkunstmarkt in het Oude Dorp.

Het thema van de expositie is 'Dit ben ik' en dat mochten de deelnemers ruim interpreteren. Dat hebben ze dan ook gedaan. De landschappen, uiltjes in een boom of abstracte voorstellingen die te zien zijn, zeggen allemaal iets over de maker zelf. Een van de werken is het kleurrijke en vrolijke 'Vlinders' van Ria Bos. Natuurlijk nodigde het thema ook uit tot het maken van een echt zelfportret. Dat is door veel deelnemers fantasierijk vorm gegeven. Het portret van Meta Gorter, in maar enkele primaire kleuren, toont de maakster bijvoorbeeld monter in haar prille jeugd. Corrie Groenendal heeft van haar zelfportret een mysterieus spel gemaakt met maskers.

GEBOUWBEHEERDER Tijdens de opening van de tentoonstelling stond voorzitter Dries Bakker stil bij de wisselingen in de bezetting van bestuursfuncties. Zo is penningmeester Jan Bolt opgevolgd door Rinus Nieuwstad en vice-voorzitter Cees Bruin door Wim Berkers. Ook gebouwbeheerder Ton Plasmeijer heeft aangegeven na zeven jaar zijn functie over te willen dragen. Dries Bakker dankte hem voor al zijn goede zorgen tijdens die zeven jaar. Een vervanger is helaas nog niet gevonden.

De voorzitter keek ook vooruit naar de extra activiteiten die voor het komend jaar op stapel staan. Zo zal SAKB Ateliers op uitnodiging van de gemeente in het kader van het welzijnsbeleid mee gaan denken over de vraag hoe kunstbeoefening voor minder mobiele ouderen toegankelijker gemaakt kan worden. Het aantal workshops voor basisscholen en voortgezet onderwijs zal uitgebreid worden met nieuwe lessen.

JAPAN Verder zal SAKB Ateliers een actieve rol gaan spelen in twee evenementen. Het eerste is het Cherry Blossom Festival, het voorjaarsfeest van de Japanse gemeenschap in de Japanse tuin van het Amsterdamse bos, dat eind maart gevierd wordt. Lessen en Open Ateliers zullen in februari en maart in het teken staan van Japan en van kersenbloesems. In het weekend van het festival zal dit werk tentoongesteld worden en wordt met name de Japanse gemeenschap van harte uitgenodigd kennis te komen maken met de activiteiten van SAKB Ateliers.

AMATEURKUNSTMARKT Het tweede evenement is de amateurkunstmarkt in het Oude Dorp. De organisatie heeft SAKB Ateliers gevraagd om dit project over te nemen. 'Aangezien het onze doelstelling is om breed maatschappelijk aanwezig te zijn op het gebied van de amateurkunst in Amstelveen, hebben we hier graag ja op gezegd', aldus Dries Bakker. De amateurkunstmarkt vindt plaats op zondag 27 mei.

De opening van de tentoonstelling bij Kife & garden werd druk bezocht. Pascale Lefèbvre zorgde met pianospel voor muzikale omlijsting. De tentoonstelling is nog te zien tot 20 januari in Life & Garden, Handweg 121.

Voor meer informatie: www.sakb.nl