• Ditsy Kulk

    EVL/Rob Franken

AED in buitenkast in Waardhuizen

AMSTELVEEN Sinds kort hangt er op de Punter een Automatische Externe Defibrillator (AED) in een buitenkast die 24 uur per dag te gebruiken is door Burger Hulp Verleners die zich hebben aangemeld bij Hartslag.Nu. Bewoonster Ditsy Kulk heeft in de wijk al bij diverse reanimaties geholpen en vond het dus een prioriteit dat er een AED kwam.  Alleen bij supermarkt COOP hangt er één binnen, maar deze is na sluitingstijd niet meer bereikbaar, dus niet altijd beschikbaar.

Ditsy had eerder bij oud-burgemeester Mirjam van 't Veld in een gesprek aangekaart dat er in Amstelveen ook Burger Hulp Verlening moest komen. Dit pakte zo goed uit dat nu dankzij Ditsy nu ook in Amstelveen Burger Hulp Verlening gerealiseerd is. Burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en die zich hebben aangemeld bij het oproepsysteem, krijgen een oproep op hun mobiel als iemand bij hen in de buurt een hartstilstand heeft.

Om de altijd beschikbare AED in Waardhuizen gerealiseerd te krijgen deed Ditsy Kulk mee aan het  project AED Assist, waarmee ze kans maakte op een gratis  Burger AED. Om deze te winnen had ze strookjes gemaakt en deze op de Punter rondgebracht om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Dat heeft tot de positieve uitkomst geleid. Ze wil alle stemmers bedanken voor hun stem en hoopt met de komst van de AED de wijk een stukje veiliger gemaakt te hebben.

Ditsy doet een oproep aan iedereen (ook winkeliers) die een AED heeft hangen, om deze in een buitenkast te doen zodat Burger Hulp Verleners erbij kunnen als zij een oproep krijgen, want bij een hartstilstand telt elke seconde. De Hulp Verleners krijgen de code van deze kast dus niet iedereen kan er zomaar bij om misbruik en diefstal te voorkomen.