• Merlijn Michon

Amstelveen bereidt zich voor op hitte en buien door klimaatverandering

AMSTELVEEN De gemeente heeft op 14 maart het online platform ´Amstelveen Rainproof´ gelanceerd. Dit is een initiatief om Amstelveen bestendig te maken tegen toenemende hoosbuien en hittegolven als gevolg van klimaatveranderingen. De gemeente doet daarbij ook een beroep op bewoners, bedrijven en kennisinstellingen. De site eww.amstelveenrainproof.nl biedt informatie en inspiratie en beoogt bewoners, ambtenaren en ondernemers aan te zetten tot actie. “Amstelveen klimaatbestendig maken vraagt van iedereen een bijdrage”, aldus wethouder Peter Bot (Duurzaamheid). “Daarom willen we Amstelveners met elkaar verbinden. Het doel is bewustwording om Amstelveen klaar te maken voor het klimaat van de toekomst.”

De gemeente heeft op agv.klimaatatlas.net in kaart laten brengen wat risicogebieden zijn. Zo kan de gemeente bij reconstructies het regenwater beter afvoeren of opslaan. Bewoners kunnen meer groen en minder betegeling aanbrengen in hun tuin en regenwater opvangen.

´Voor iedereen is er een manier om bij te dragen,´ stelt de gemeente. ´Denk aan waterdoorlatende bestrating, groene daken en geveltuintjes: er zijn heel veel oplossingen die schade voorkomen en de stad tegelijkertijd mooier maken. Een regenton voelt misschien als dweilen met de kraan open, maar is een eerste stap om te voorkomen dat schoon water in het riool verdwijnt. Een klimaatbestendig Amstelveen is uiteindelijk het resultaat van alle inspanningen, klein en groot.´

Het online platform www.amstelveenrainproof.nl is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Amsterdam Rainproof. Dit initiatief bestaat al enkele jaren en is een samenwerking tussen Waternet en gemeente Amsterdam. Amstelveen is de eerste gemeente die gebruik maakt van deze kennis.

KORTINGSACTIE In het kader van Amstelveen Rainproof is de gemeente een samenwerking aangegaan met tuincentra Life & Garden aan Handweg 121 en Konijnenburg aan Handweg 99 in Amstelveen. De gemeente biedt maximaal 120 huishoudens een korting van 10 euro bij aanschaf van producten die bijdragen aan regenwateropvang. Het gaat daarbij bijvoorbeeld onder meer om een afkoppelstuk voor een regenpijp, een regenton of een infiltratieput. Medewerkers van Life & Garden en Konijnenburg kunnen helpen bij de aanschaf. In totaal zijn er 120 kortingsbonnen ter waarde van 10 euro beschikbaar bij de twee betreffende tuincentra zolang de voorraad strekt. Per huishouden kan maximaal 1 bon worden opgehaald bij de kassa die daarna besteed kan worden bij de aanschaf van een product die bijdraagt aan regenwateropvang. Deze actie is geldig van 14 maart tot en met 1 juni 2018. De bon is niet inwisselbaar voor contant geld.