• Gemeente Amstelveen

Amstelveen klaar voor eventuele gladheid in winterperiode

AMSTELVEEN Alhoewel de temperaturen nog ruim boven nul zijn, is de gemeente Amstelveen al klaar voor eventuele gladheid tijdens komende winterperiode. Er is 1200 ton biozout beschikbaar en alle strooiwagens zijn startklaar. De gladheidbestrijders gaan hoofdrijwegen, busroutes, belangrijke fietsroutes en toegangswegen naar scholen en winkelcentra begaanbaar houden.

,,We hebben samen met het team gladheidbestrijding ons beleid van het afgelopen jaar geëvalueerd en bekeken of we nieuwe technieken of methodes kunnen inzetten. Zo gaan we dit winterseizoen de fietspaden met een andere verhouding van zout/pekelwater strooien. Daardoor kunnen we naar verwachting kwetsbare fietsers beter beschermen tegen gladheid," vertelt wethouder Peter Bot (Integraal Wijkbeheer).

De gemeente houdt wegen begaanbaar door zout in een bepaalde verhouding met pekelwater te strooien. Door meer pekelwater en minder strooizout te gebruiken bij het natzoutstrooien op fietspaden kan door extra vocht de dooi sneller inzetten en zijn de paden sneller begaanbaar. De chauffeur kiest zelf de verhouding, zodat bij alle weeromstandigheden voldoende zout gestrooid kan worden. Amstelveen gebruikt biozout. De werking van dit zout is vergelijkbaar met eerder gebruikte soorten wegenzout. Belangrijk verschil is dat biozout op een milieuvriendelijkere manier wordt geproduceerd.

De gemeente doet ook alvast een oproep aan Amstelveners om komende winterperiode bij gladheid zelf de stoepen schoon te houden. Daarvoor is gratis strooizout ter beschikking. Het zout is - met eigen emmer - te verkrijgen bij het Afvalbrengstation aan de Grutterij 26 en bij de gemeentewerf aan Escapade 2. Daarnaast staan op diverse locaties in Amstelveen zoutkisten. Inwoners kunnen dit zout strooien als een tunnel of brug slecht begaanbaar blijkt.

Actuele informnatie over actuele strooiacties en de regionale gladheidverwachting is verkrijgbaar via twitter.com/letopamstelveen. Kijk voor informatie over de locaties van zoutkisten, het melden van gladheid en de strooiroutes op www.amstelveen.nl/gladheid