• Corrie van Hugten doet het oefenparcours een keer voor.

    Naomi Heidinga
  • Wethouder Raat sloeg met rolstoel en al achterover.

    Naomi Heidinga

Amstelveen lanceert Ongehinderd app

AMSTELVEEN In het raadhuis is maandag de Ongehinderd app voor Amstelveen gelanceerd. Deze app laat onder meer zien hoe het staat met de toegankelijkheid van Nederland en verschillende gemeenten. Gebruikers kunnen de toegankelijkheid van bijvoorbeeld horecagelegenheden beoordelen en zien waar toiletten voor rolstoelgebruikers te vinden zijn.

Naomi Heidinga

Ter gelegenheid van de lancering is maandag een klein obstakelparcours aangelegd. Daar mag het publiek straks zelf ondervinden hoe lastig drempels en hobbels te nemen zijn voor rolstoelgebruikers. Eerst is het woord aan Corrie van Hugten. Ze maakt zich hard voor een toegankelijker Amstelveen. “Laatst was bij het tv-programma Kassa te zien hoe de gemeente Hardenberg werd uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland,” aldus Corrie. “Dat moet in Amstelveen ook kunnen. Volgend jaar moeten wij de beste zijn.”

Corrie doet het oefenparcours een keer voor. Naast een drietal drempels, moet behendig om lage tafeltjes worden gestuurd. De drempels zijn een peulenschilletje voor Corrie. “Ik zit al een tijdje in een rolstoel. Dankzij het rolstoeldansen heb ik mijn stoel aardig onder de knie.” Vervolgens mogen anderen het proberen. De eerste vrijwilliger strandt bij obstakel één. Al snel blijkt dat er nog best wat techniek bij komt kijken. Ook wethouder Herbert Raat is sportief. Hij wil best een rondje doen. De eerste twee hindernissen gaan heel soepel. Bij de derde gaat het mis. De wethouder slaat met rolstoel en al achterover. Dat maakt de drempel voor anderen nog hoger. Het publiek staat niet te trappelen om de wethouder achterna te gaan.

Na de rolstoelers kunnen mensen ook met verduisteringsbril en stok het parcours afleggen. Dat gaat beter, er doen zich geen persoonlijke ongelukken meer voor. Het doet de aanwezigen wel realiseren dat het niet zo makkelijk is om dagelijks obstakels en uitdagingen veilig te overwinnen. “Dit besef moet meer tussen de oren komen,” aldus wethouder Raat. “Vooral bij het onderhoud en aanbestedingen in de openbare ruimte moet toegankelijkheid worden meegenomen.”

Daarna is het tijd voor een presentatie over de app. Ongehinderd is een initiatief van Gerard de Nooij. In 2005 belandde hij in een rolstoel door een ongeluk. Sindsdien zet hij zich in voor het verbeteren van de toegankelijkheid van Nederland. De organisatie richt zich niet alleen op rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn, maar ook op slechtzienden, blinden, doven en ouders met kinderwagens.

Met de app en website kunnen via een tablet, telefoon of computer de toegankelijkheid van openbare gelegenheden worden beoordeeld. Amstelveen heeft nu een eigen gemeentepagina waar naast beoordelingen praktische informatie te vinden is. Bijvoorbeeld over de locatie van gehandicaptenparkeerplaatsen en toiletten voor rolstoelgebruikers. De informatie op de website is toegesneden op iemands persoonlijke situatie. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld aangeven of ze slecht ter been zijn, of gebruik maken van een assistentiehond. Meer info: www.app.ongehinderd.nl.