• Eigen foto

Amstelveense kunstenares exposeert in Zwolle

AMSTELVEEN Het werk "Light on Plastic Soup", hergebruik plastic sushibakjes met verf, ledverlichting, (30 x 120 cm) (zie foto) van de Amstelveense kunstenares Astrid Stoffels is de hele zomer t/m 1 september te zien in de Wolk van Museum de Fundatie in Zwolle tijdens Europa ZomerExpo.

Het werk van de Amstelveense,  “Light on plastic soup” vraagt aandacht voor de plastic vervuiling in de oceanen. Astrid Stoffels roept met dit werk een driedimensionaal beeld op van een sprookjesachtig, transparant onderwaterlandschap, dat desondanks gedomineerd wordt door plastic soep en chemische afval, d.m.v. hergebruik van sushibakjes.  Wat gebeurt er allemaal onder het zeeoppervlak?

Plastic vervuiling is een wereldwijd probleem waar we als individu, maatschappij, gemeentes in Nederland en binnen de Europese Unie aandacht aan moeten blijven schenken.  Het aantal van vijf dekselobjecten is geen toeval. Daarmee refereert het kunstwerk aan de vijf grote plastic-soepdraaikolken/zeestromen in de oceanen, de North en South Pacific Gyre, de Indian Ocean Gyre en de North en South Atlantic Gyre. zie ook www.astridstoffels.nl

Het kunstwerk was al eerder te zien tijdens de rondreizende tentoonstelling SustainabiltyArt.  Een initiatief van de Amstelveense Vereniging Amstelland Kunst (VAK)en Pulchri Studio uit Den Haag, die in samenwerking met de studenten van de TU Delft en 60 kunstenaars hun visie op duurzaamheid gaven. De tentoonstelling in Amsterdam CBK werd destijds geopend door Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur in Amstelveen. De laatste jaren is de gemeente  Amstelveen op allerlei gebied bezig met duurzaamheid, een belangrijk speerpunt. Kijk op www.amstelveen.nl/duurzaam.   

Kunstenaars gaven in verschillende disciplines hun visie op het thema Europa. Een vak-, junior- en publieksjury koos uit 3200 inzendingen anoniem 250 werken die tot en met 1 september 2019 te zien zijn in Museum de Fundatie te Zwolle en in en om kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Zie voor openingstijden de website.

Het  publiek kan tijdens de activiteiten volop meepraten over het onderwerp Europa Zomer Expo 2019 en zich laten inspireren door de vele kunstwerken waaronder het kunstwerk van de Amstelveense kunstenares Astrid Stoffels. zie: www.astridstoffels.nl en www.zomerexpo.nl.