• Naomi Heidinga

ASCC helpt senioren digitale toekomst in

AMSTELVEEN ´Samen de digitale toekomst in!´ Dat is het motto van de ASCC: de Amstelveense Senioren Computer Club. Van donderdag 4 tot en met zaterdag 6 januari vonden informatie- en inschrijfdagen plaats in Westend, de thuisbasis van de club. Belangstellenden konden zich opgeven voor verschillende cursussen en workshops. Bijvoorbeeld voor het oefenen met het gebruik van de smartphone en verschillende apps.

Het loopt zaterdag bij de aanvang van de inschrijfmiddag niet storm. Het geeft Wouter Smakman en Jan Kleinsma, verantwoordelijk voor de pr en publiciteit, de gelegenheid om over de club en de activiteiten te vertellen.

ASCC verzorgt verschillende cursussen en workshops. "We hebben zo'n 500 leden," aldus Kleinsma. "Veel van die leden beschikken inmiddels over de basisvaardigheden wat betreft Word en Excel. Om die reden zijn we telkens op zoek naar nieuwe onderwerpen waarover onze leden graag willen leren. Workshops over het gebruik van de smartphone en apps zijn nu populair. In plaats van cursussen van enkele weken, kiezen we steeds vaker voor workshops." Senioren hebben het immers druk, en willen zich liever niet wekenlang vastleggen.

"We kijken tevens naar andere doelgroepen. Onze club richt zich niet alleen op ouderen. Ook jongeren zijn welkom. Wellicht kunnen we in de toekomst andere doelgroepen bedienen, bijvoorbeeld mensen met een niet-Nederlandse achtergrond of laaggeletterden. Voor hen is het gebruik van de computer buiten spelletjes vaak ook lastig."

"Samen met de bibliotheek zijn we aan het kijken of we mensen met beperkte computervaardigheden kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een cv. Wij zijn er dan niet voor het taalkundige deel, maar helpen mensen wel bij het werken met Word," aldus Smakman.

Volgens verschillende onderzoeken beschikken Nederlandse ouderen over behoorlijke digitale vaardigheden. Het duo plaatst een kanttekening bij de cijfers. "We krijgen nog steeds mensen die het aan en uitknopje van de computer niet weten te vinden. Het komt voor dat mensen hier met de tablet nog in de verpakking binnenkomen. Ze hebben het apparaat dan nog nooit uit het cellofaan gehaald, hebben geen idee hoe het werkt. Vaak hebben ze de tablet van de kinderen gekregen." Voor sommige mensen gaat er na de cursussen een wereld open. "De computer kan helpen in het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, in combinatie met andere dingen."

Ondanks de toegenomen kennis, verzorgt ASCC ook nu nog basiscursussen voor 'digibeten'. De meer gevorderde gebruiker kan onder meer kiezen voor het leren maken van een fotoalbum. Niet alle lessen vinden overigens achter de pc plaats. Voor de workshop 'Wandelen met de smartphone' moeten de wandelschoenen uit de kast worden gehaald. Elke vrijdagochtend kan men bij ASCC informatie krijgen en zich inschrijven. Dat kan ook via www.ascc.nl.