• José Haverman met het Schouwburg-team, Clem Venne en beide stadsdichters.

    Naomi Heidinga

Benefietavond in schouwburg voor herstel van Urbanuskerk

AMSTELVEEN De Urbanuskerk was een belangrijk concertpodium voor Amstelveense koren en orkesten. Op zaterdag 24 november treedt een aantal van hen daarom geheel belangeloos op tijdens een benefietavond in de Schouwburg Amstelveen. De opbrengst van de kaartverkoop komt volledig ten goede aan de herbouw.

'Help, we zijn onze Urbanus kwijt; wie kan ons helpen met een andere concertzaal?' José Haverman van Schouwburg Amstelveen las de emotionele oproep van het Harmonie Orkest Amstelveen daags na de brand op Facebook. Ze twijfelde geen moment, nam contact op met de dirigent en zette de grote zaal van het theater gratis in optie. Haverman: "Dominique Deutz (directeur Schouwburg red.) sprak burgemeester Eenhoorn en ook hij bood direct zijn hulp aan." Al snel meldden zich via de vrienden van de Urbanus meer muziekgezelschappen: de benefietavond was geboren. "Dit is wie we als schouwburg willen zijn: de verbinder van de stad. We zijn er voor iedereen" aldus Haverman, die voor de techniek een team van tien collega's heeft ingeroosterd.

Dat een aantal van deze muziekgezelschappen uitgerekend in deze periode in de Urbanus zou hebben opgetreden, geeft het benefietconcert een bijzondere lading. Op het podium in de grote zaal vinden optredens plaats van achtereenvolgens het Noord-Hollands Byzantijns mannenkoor, leerlingen van pianodocent Tanaka, het Trio Domenica, de musicalvereniging OVA, de Concertina's en het Ad-hoc koor, het Amstelveens Symfonie Orkest en pianist Alexander de Bie met sopraan Andrea Wittchen.

Stadsdichter Matthijs den Hollander presenteert de avond. "Het wordt een bijzondere avond. Ik merk dat er een enorme veerkracht is. Het lijkt alsof de kerk nog sterker kan terugkomen dan-ie al was. Ik weet nog niet of het lukt, maar ik ga zeker de kleinzoon van architect Cuypers uitnodigen. Ik ben heel benieuwd naar die stem uit het verleden." Voormalig Stadsdichter Koos Hagen zal het gedicht voordragen waarmee hij deze zomer de Historische Dag Bovenkerk opende: ´Hier spreekt de Geest van het verleden/tot u die hier bent saamgekomen/en vrolijk voortleeft in het heden/vervuld van schone toekomstdromen´.

De benefietavond wordt afgesloten door het Amstel Gospel Choir. Voorzitter Olga Overing: "Ons kerstconcert in de Urbanus vorig jaar heeft een grote indruk op ons gemaakt. De kerk was tot de nok toe gevuld. Als je zag hoe trots de mensen zijn op hun kerk. Het bleek dat wij allemaal veel meer aanknopingspunten met de Urbanus hadden dan we dachten. Sommige mensen van ons koor zijn in de Urbanus getrouwd of gedoopt. Het kwam daardoor enorm aan, toen we hoorden dat de Urbanus in brand stond. We dachten aan al die vrijwilligers, hoe ze de kerk net zo trots hadden opgebouwd."

Tickets voor de benefietavond op zaterdag 24 november in Schouwburg Amstelveen zijn à 25 euro verkrijgbaar via www.schouwburgamstelveen.nl/urbanus of bij de kassa van het theater via 020-547.5175 (di t/m vr 13 tot 16 uur). Via de bestelpagina kunnen ook extra donaties gedaan worden. Boekhandel Libris-Venstra is zaterdag aanwezig voor verkoop van het boek 'Sint Urbanuskerk Bovenkerk – Pierre Cuypers' en heeft aangeboden om de opbrengst aan herbouw te schenken.