• Wethouder Raat, burgemeester Eenhoorn en Willemijn Paijmans. adviseur monumenten, met stapel boeken over de bezettingstijd.

    Gemeente Amstelveen

Boek over bezettingstijd snel 'uitverkocht'; wandelingen langs locaties WOII

AMSTELVEEN Op verzoek van Amstelveners gaat de gemeente vanaf volgend voorjaar wandelingen organiseren langs belangrijke locaties die het verhaal vertellen van de bezettingstijd in Amstelveen. De mailbox van wethouder Herbert Raat (Cultuur, Erfgoed) stroomde vorige week vol toen in hij in deze krant had aangekondigd dat het boek ´Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen´ van Tini Visser gratis af te halen was op het raadhuis. "Blijkbaar is er een ontzettend grote behoefte aan informatie over de lokale geschiedenis. Daar moeten wij als gemeente wat mee. En dat doen we dus ook", zegt de wethouder.

De oproep werd gedaan in een artikel over het belang van behoud van historische locaties uit WOII. Ook als deze gebouwd zijn door de Duitse bezetter. Binnen een paar dagen waren de tweehonderd exemplaren die de gemeente op voorraad had van het boek van Tini Visser vergeven. Er zijn veel locaties in Amstelveen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Neem de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg, Randwijcklaan 13 en de ouder Kwikfitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.

Wethouder Raat ontving veel mails met herinneringen van bewoners uit de oorlogstijd. Maar ook van bewoners die herinneringen koesterden aan oorlogslocaties na WOII. Zo hing de dochter van een Amstelveense vaak rond in 'de bunker' toen het een jeugdhonk was. Buiten het zicht van ouders. "Dit boek zal haar doen realiseren op wat voor bizarre plek zij menig feest heeft gevierd. En hopelijk zal dit tegelijkertijd een aanleiding voor haar zijn om zich te verdiepen in de betekenis van het verzet in Amstelveen."

En dit is precies wat de wethouder wil. "Wij mogen deze geschiedenis nooit vergeten. Het is belangrijk om onze kinderen te leren dat dit nooit meer mag gebeuren," zegt wethouder Raat. "Dit willen we onder meer doen door bestaande historische locaties te behouden voor de toekomst en waar mogelijk op te nemen in een educatief lesprogramma."

Een voorbeeld is Randwijcklaan 13. Dit gebouw heeft de gemeente dit jaar voor bijna een miljoen euro gekocht om te voorkomen dat het werd gesloopt voor een nieuwe woning. In het gebouwtje kregen in de oorlogsjaren Joodse kinderen les die op andere scholen niet meer welkom waren. Een verhaal van Jodenvervolging en onderduiken. Een verhaal dat nooit vergeten mag worden.

Ook de bunker naast de Pauluskerk aan de Wolfert van Borsselenweg vertelt volgens het gemeentebestuur een verhaal dat nooit meer vergeten mag worden; het verhaal van bezetting en het bombardement dat Amstelveen heeft getroffen. Een Amstelvener stelde aan de wethouder voor om de bunker te gebruiken voor een permanente tentoonstelling over Amstelveen tijdens WOII.

Aanmelden voor de rondleidingen volgend voorjaar kan door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.