• Pixabay

Buurtbemiddeling groeit in Amstelland

AMSTELLAND Buurtbemiddeling groeit als kool in Amstelland. Het aantal meldingen staat nu, met nog een maand in het derde kwartaal te gaan, al boven de resultaten van het derde kwartaal in het voorgaande jaar. Buurtbemiddeling wordt in Amstelland aangeboden door Beterburen. De organisatie is ook actief in Amsterdam, Edam-Volendam, de Zaanstreek en Wormerland.

75 procent van de gemeenten in Nederland biedt inmiddels buurtbemiddeling aan hun inwoners. Zo ook in Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel, de vier gemeenten in Amstelland waar Beterburen actief is. Als er iets speelt tussen buren wat het woonplezier aantast, dan kan buurtbemiddeling als eerste worden ingezet om hier iets aan te veranderen. Met de hulp van de speciaal hiervoor opgeleide buurtbemiddelaars kan men zelf de juiste oplossingen of stappen ter verbetering bespreken. Dat gebeurt onderling, zonder de inmenging van officiële diensten.

Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling: ¨Zoals elk jaar gaat het gros van de meldingen vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Bij tuin/buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren. Zeker met dat warme weer een zeer onaangename ervaring.¨

Coördinator Buurtbemiddeling Amstelland Jeanine de Koster bevestigd dit beeld en voegt toe: "In Amstelland zet dit beeld zich door in 2018. Het aantal meldingen staat nu, met nog een maand in het derde kwartaal te gaan, al boven de resultaten van het derde kwartaal in het voorgaande jaar. Dit is mede te danken aan de bekendheid die buurtbemiddeling heeft verworven bij de verwijzers van gemeenteloketten en diensten die te maken hebben met mensen die burenergernissen willen bespreken. Maar ook bij bewoners zelf. Steeds vaker horen we dat eerdere gebruikers van buurtbemiddeling anderen hierover vertellen. Dat is de beste reclame die we ons kunnen wensen."

MEER DAN OVERLASTPROBLEMEN "Het gaat niet alleen over overlast en ruzies. Soms zijn er irritaties waarbij onbekendheid met of vragen over elkaars gewoonten of gedrag een rol spelen. Ook dan kan buurtbemiddeling met het organiseren en ondersteunen van een burengesprek een escalatie voorkomen en een start voor een verbeterde burensituatie ondersteunen.", aldus Jeanine de Koster. "Uiteindelijk zal je het als buren vaak nog jaren met elkaar moeten uithouden. Irritaties en escalatie van ergernissen kun je daarbij missen als kiespijn. Als je met elkaar de lucht klaart en verbeteringen bespreekt, dan kan dat een hoop leed voorkomen."

Deze en andere buren(overlast)problemen kunnen bij Beterburen afdeling buurtbemiddeling Amstelland aangemeld worden voor bemiddeling of informatie en advies. Een telefoontje naar Beterburen (085-9022810) of een ingevuld meldformulier via de website www.beterburen.nl is genoeg om meer te weten te komen en een bemiddeling gratis op te starten.