• Daphne Janson en Stefan van Raay nemen de speciale CoBrA-kast in gebruik bij de Bibliotheek Amstelland.

    Bibliotheek Amstelland

Cobra Museum en bibliotheek gaan samenwerking aan

AMSTELVEEN Bibliotheek Amstelland en het Cobra Museum willen inwoners meer en vaker in aanraking laten komen met kunst en cultuur. Ze zijn daarvoor een structurele samenwerking aangegaan. Bij de start van deze samenwerking is een speciale CoBrA-kast geopend in de bibliotheek aan het Stadsplein.

De kast is ontworpen en gebouwd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Er staan kunstboeken in om te lenen en toont wisselende kunstwerken van Cobra Kunstenaars.

VERLEIDEN Daphne Janson, directeur van de Bibliotheek, benadrukt het belang van kunst in de publieke ruimte. "Iedere dag wordt er gevochten voor aandacht. Vaak krijg je precies voorgeschoteld wat bij jou past. Wij verleiden mensen ook buiten hun 'bubbel' te kijken en open te staan voor andere ideeën. Kunst is daarvoor zeer geschikt. We hopen nu onze 400.000 bezoekers per jaar een indruk mee te geven van kunst en Cobra. Wie meer wil zien, staat met enkele stappen in de geweldige collectie van het museum zelf." Het Cobra Museum is gevestigd aan het Sandbergplein 1 in Stadshart Amstelveen.

CORNEILLE Het Cobra Museum benadrukt bij monde van directeur Stefan van Raay dat de bijzondere kast een mooie manier is om een nog breder publiek uit Amstelveen in aanraking te laten komen met de kunst van de CoBrA-beweging die eind dit jaar 70 jaar bestaat. ¨Voor de eerste presentatie hebben we werk van de kunstenaar Corneille geselecteerd, een kunstenaar die zeer geliefd is,¨ aldus Van Raay.

De Cobra-beweging werd op 8 november 1948 opgericht en werd genoemd naar de beginletters van de steden waar deelnemende kunstenaars vandaan kwamen. Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Bekende Nederlanders kunstenaars die tot deze beweging behoorden waren Karel Appel, Constant en Corneille,

Werk van Corneille is nu te zien in Bibliotheek Stadsplein. De samenwerking tussen de twee Amstelveense cultuurinstellingen zorgt er volgens beide directeuren voor dat ze de Amstelveners regelmatig zullen verrassen met activiteiten die ze niet direct zullen verwacht in de bibliotheek en/of het museum. ¨Zo verleiden we hen om onze instellingen te bezoeken en te genieten van het aanbod dat wij bieden."