• D66-raadslid Harmen van der Steenhoven.

    D66 Amstelveen

D66: Lokwoningen inzetten in strijd tegen inbrekers

AMSTELVEEN D66 wil dat in Amstelveen lokwoningen worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. D66 maakt zich grote zorgen over de verdubbeling van het aantal woninginbraken in Amstelveen in de afgelopen maanden. De lokwoning, ingericht door de politie en voorzien van camera's en gemerkte spullen, kan volgens de partij helpen bij het arresteren van inbrekers.

Wat D66 betreft moeten alle mogelijke middelen ingezet worden om de pakkans bij woninginbraken te verhogen. Gemiddeld ligt de pakkans van woninginbraken in Nederland nu onder de 9 procent. D66 denkt dat de inzet van speciaal ingerichte lokwoningen kan helpen bij het verhogen van de pakkans en wil dat komende periode geld wordt vrijgemaakt om deze woningen in te richten.

¨Een van de grootste problemen in Amstelveen is het forse aantal woninginbraken. Wat mij betreft halen we daarom alles uit de kast om inbrekers te pakken, ze komen er nu te eenvoudig mee weg. De inzet van lokwoningen kan daarbij een effectief middel zijn,¨ aldus D66-raadslid Harmen van der Steenhoven.

Wat D66 betreft zou de gemeente kunnen helpen bij het vinden geschikte woningen en de inrichting kunnen financieren. Bij de inzet van lokwoningen wordt meestal gebruik gemaakt van woningen van particulieren of woningcorporaties die tijdelijk leegstaan.

In een aantal andere gemeenten, zoals in Rotterdam en Den Haag wordt al succesvol gebruik gemaakt van lokwoningen. D66 wil dat ook in Amstelveen hiermee wordt gestart. Om lokwoningen effectief de te gebruiken moet geregeld van adres worden veranderd. In overleg met de politie kunnen passende lokwoningen worden uitgekozen. Wat D66 betreft wordt er gestart in wijken waar het aantal inbraken op dit moment het hoogst liggen.

Van der Steenhoven: 'In de gemeente Den Haag werden op de eerste dag gelijk vijf inbrekers gearresteerd. In Amstelveen waren we daarom wat mij betreft gisteren al gestart met de inzet van lokwoningen.¨

Gezien de grote problematiek rondom inbraken in Amstelveen wil D66 dat in een volgend coalitieakkoord extra geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding hiervan. Het financieren van lokwoningen is wat D66 betreft hier een onderdeel van.