• D66-raadslid Anne-Mieke van der Vet en Panta Rhei-directeur Erik Holtslag tussen de zonnepanelen op het dak van de school.

    D66 Amstelveen

D66: 'Technisch geschoold personeel hard nodig'

AMSTELVEEN D66-raadslid Anne-Mieke van der Vet heeft onlangs in een commissievergadering om steun van de gemeente gevraagd bij een initiatief van vmbo/mavo Panta Rhei bij de totstandkoming van het zogenaamde Techniekpact Amstelland. Dit moet zorgen voor verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de techniek-

"De regio heeft grote behoefte aan technisch geschoold personeel. Alle duurzame maatregelen die we nemen worden uiteindelijk gebouwd en geïnstalleerd door vakmensen. Daar zijn dus de banen van de toekomst, ook als we in een economisch slechtere tijd terecht zouden komen," aldus Ane-Mieke van der Vet.

"Panta Rhei heeft al een prima naam als vmbo/mavo, maar wordt nu ook aanspreekpunt van het Techniekpact Amstelland, een samenwerking van het vmbo met werkgevers (voor de stages en de banen) en met het mbo voor vervolgopleidingen in de regio. Dat is mede van belang vanwege de duurzaamheidsmaatregelen die doorgevoerd moeten gaan worden.

Dat het onderwerp duurzaamheid leeft bij de leerlingen blijkt onder meer jaarlijks tijdens de schoolbrede projectweek in de laatste week voor de zomervakantie op Panta Rhei.

De school geeft ook zelf het goede voorbeeld en heeft op het dak bijna 1.000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst. "De school is daarmee nu praktisch zelfvoorzienend qua elektriciteit. Op een zonnige dag leveren de zonnepanelen al gauw tussen de 150 en 160 kW per uur op," aldus Erik Holtslag, directeur van Panta Rhei:

De scholengemeenschap biedt ook praktische opleidingen aan voor beroepen op het gebied van technologie en duurzaamheid. "Voor het komend schooljaar kunnen we nog leerlingen plaatsen," aldus Holtslag.

Van der Vet is blij dat de wethouder steun heeft toegezegd voor het Techniekpak Amstelland. "Daarmee vangen we drie vliegen in één klap: We doen concreet iets voor duurzaamheid, tegelijkertijd levert dat veel beroepsmogelijkheden voor onze leerlingen op en we bieden een oplossing voor bedrijven die om technisch geschoold personeel te springen."