• Rudolf Switser (links) en Karel Gietelink (rechts).

    Naomi Heidinga

Dag van het respect in Elsrijk

AMSTELVEEN Karel Gietelink, oud-judoka, geeft op 15 juli een workshop in Openluchttheater Elsrijk. Het thema van deze dag is 'Respect'. Gietelink is een van de bekendste Nederlandse judoka's. Hij won in 1968, 1969 en 1971 de nationale judotitel. Ook was hij trainer van het Olympisch Nederlands judoteam en Marc Huizinga. Gietelink staat nog dagelijks op de mat: hij geeft les aan kinderen en volwassen. Een van de belangrijkste lessen die hij zijn leerlingen meegeeft is het hebben van respect voor de tegenstander.

Naomi Heidinga

OUDERENSONGFESTIVAL Gietelink is uitgenodigd door Rudolf Switser, voorzitter van theater Elsrijk. "Elke zondag is er een voorstelling in ons openluchttheater," aldus Switser. "Naast theater, proberen we ook een aantal middagen te organiseren waarin een maatschappelijk thema wordt behandeld. Zo hadden we onlangs een gezamenlijke kerkdienst, georganiseerd door verschillende kerken in de wijk. Het ouderensongfestival op 9 september is een ander voorbeeld. Die dag rijdt een bus rond die ouderen die slecht ter been zijn uit verschillende zorgcentra ophaalt en naar het theater brengt." Ouderen kunnen zich tot 6 augustus aanmelden voor het festival via www.openluchttheaterelsrijk.nl of tel. 06- 19714013.

RESPECT "In deze moeilijke politieke tijden is de enige manier om te overleven het tonen van respect voor elkaar ongeacht kleur, afkomst en leeftijd. Karel is hier het levende voorbeeld van en een inspiratiebron voor velen, niet alleen voor sporters maar ook voor mensen buiten de sportwereld." De drie zonen van Switser hebben allen judoles van Gietelink gekregen. "Karel heeft hen iets bijzonders laten zien. Naast dat hij zelden zijn geduld verliest, is het gevoel voor respect zijn grote kracht. Ik kan me een voorval herinneren waarbij een judoka na een wedstrijd weigerde af te groeten. Hij vertikte het, ondanks een opmerking van Karel. Vervolgens liet Karel op speelse wijze de jongen alle hoeken van de zaal zien. Dat zijn we nooit vergeten, respect gaat voor alles."

ZONNETJE Gietelink is op 20 april 75 jaar geworden. Hij geeft al vijftig jaar les in zijn judoschool in De Kegel. Nog steeds is hij bijna dagelijks te vinden op de mat. "Daarom is het hoog tijd hem eens flink in het zonnetje te zetten," aldus Switser. Gietelink zelf is vereerd, al hoeft hij niet zo nodig in de belangstelling te staan. "Mijn vrouw Vera vindt dat ik er vooral van moet genieten. Het is bijzonder om door anderen in de belangstelling te worden gezet."

AVONTUUR De judoka heeft tot dusver een rijk en actief leven gehad. Rijk aan avontuur en ervaringen. Tijdens zijn profcarrière moest veel wijken voor de sport. Daarna was er tijd voor andere dingen: het gezin, maar ook andere sporten. Hij mag nog steeds graag skiën en heeft jaren geleden met een vriend een zeilwedstrijd op de Atlantische oceaan gewonnen. Het liefst geeft hij echter les. "Dan heb ik het gevoel dat ik echt iets nuttigs doe." Belangrijkste les die hij heeft overgehouden aan zijn profcarrière is het hebben van respect voor anderen. "Aan de buitenkant kun je niet zien hoe iemand is."

PROGRAMMA Het programma begint zondag 15 juli om 15 uur. Er zijn demonstraties van vechtsporten, een optreden van strijkorkest Camarata en aan het einde mogen kinderen het op de mat opnemen tegen Gietelink. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Bankrashal.