• Diana Erkelens

De kauw, een slimme vogel

AMSTELVEEN Regelmatig vertelt een IVN-natuurgids in deze rubriek over de natuur. Dit keer gaat Gert-Jan Roebersen in op een vogel die ook in Amstelveen dagelijks te zien is: de kauw.

Een van mijn motto's is: ´Een vliegende kraai vangt altijd wat´, ofwel wie niet blijft stilzitten en goed oplet vindt meestal wel iets van zijn gading. In ons land komen vier soorten kraaien voor: de zwarte kraai, de kauw, de roek en de raaf; hiervan is de kauw het talrijkst. Volgens de recent verschenen Vogelatlas bedraagt het totale aantal in Nederland 300.000 tot 500.000 exemplaren.

HANDIG De kauw is kleiner dan de zwarte kraai (33 cm), heeft een grijze (achter)kop en een opvallend lichtblauw oog. Het beestje behoort officieel tot de zangvogels, hoewel zijn metalige gekras de meeste mensen niet als muziek in de oren klinkt.

Kauwen zijn erg handig in het te pakken krijgen van voedsel en gebruiken soms instrumenten als takjes om erbij te komen.

OPPORTUNIST Veel mensen hebben een hekel aan kauwen: zij komen af op voer dat voor kleine zangvogels bedoeld is, en zouden eieren en jonge vogeltjes opeten. Inderdaad doen zij dat wel eens, maar de kauw is een echte opportunist qua voedsel: zij eten van alles, vooral etensresten die door mensen worden weggegooid.

STADSVOGEL Toen in mijn woonplaats het gft-afval nog in vuilniszakken werd opgehaald wisten de kauwen op welke dag die zakken er stonden; zij werden stuk gepikt en broodkorsten eruit gehaald, ver voordat de vuilniswagen langskwam. Weggegooide patatbakjes en andere etensresten zijn nog steeds een lekkernij. Het zijn dus slordige mensen die ervoor zorgen dat de kauw de meest voorkomende stadsvogel is geworden.

BIJNA TAM Sommige kauwen zijn bijna tam, vooral als zij als jong door mensen zijn gevoerd; er zijn echter ook enkele gevallen bekend van kauwen die mensen aanvielen. Op grond van de Wet Natuurbescherming mogen kauwen niet meer vrij bejaagd worden; wel is het mogelijk om ontheffing aan te vragen.

SLAAPTREK Als u een indruk wilt krijgen van het aantal kauwen in uw stad of dorp is het zaak om omstreeks zonsondergang bij een parkje met bomen te gaan staan. Grote groepen kauwen verzamelen zich dan, luid kwetterend, voor de slaaptrek. Telkens sluiten nieuwe vogels zich lawaaiig aan bij de groep. Met honderden tot duizenden exemplaren vliegen zij in golvende groepen naar de overnachtingsgebieden buiten de bebouwing, een spectaculair gezicht.

Gert-Jan Roebersen