• Picknicken onder de kersenbloesems in het Amsterdamse Bos.

    Joni Israeli

Drukte verwacht in bloeiperiode bloesempark Amsterdamse Bos

AMSTELVEEN Nu de bloeiperiode van de kersenbloesems in het Bloesempark in Amsterdamse Bos van start is gegaan, wordt de komende tijd grote drukte verwacht in het park. De gemeente Amstelveen heeft maatregelen getroffen om de bezoekersstroom in goede banen te leiden.

"Wanneer de bomen precies in bloei staan is ieder jaar de grote vraag. Maar door het warme weer in februari staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei dan in de afgelopen jaren. De gemeente heeft gezorgd dat toilet- en parkeervoorzieningen dit jaar al op 16 maart gereed zijn," aldus wethouder Floor Gordon (Economische Zaken). "Ik hoop dat vele Amstelveners en mensen uit de regio komen genieten van de 'Sakura'. Het bloesempark is vrij toegankelijk." Aangeraden wordt het park doordeweeks te bezoeken, omdat het dan rustiger is.

ONDER DE AANDACHT Om de bloei nog meer onder de aandacht te brengen, heeft de gemeente dit jaar lokale ondernemers gevraagd aandacht te besteden aan de kersenbloesemperiode. Zo verkopen AnnA en Colijn tijdens de bloeiperiode kant en klare picknickmanden, is er een speciale theeceremonie in het Grand Hotel Amstelveen en hebben verschillende restaurants Japans getinte "kersenbloesem-menu's".

De kersenbomen in het park zijn door de 'Japanese Women's Club' geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag.

LOPEND Wie het park wil bezoeken wordt opgeroepen dit bij voorkeur lopend of op de fiets te doen vanwege beperkte parkeermogelijkheden. Voor fietsen worden fietsparkeerplekken ingericht. Parkeren van auto's of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Daartegen zal worden opgetreden. Langs de Burgemeester A. Colijnweg komen 4 (tijdelijke)  gehandicaptenparkeerplaatsen op de hoogte van de Bleekerskade voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart.