• Vincent Jannink

Eén nieuwe partij bij gemeenteraadsverkiezingen Amstelveen

De Amstelveense raad telt momenteel 37 zetels. Die zijn als volgt verdeeld over VVD (9 zetels), D66 (8), GroenLinks (4), Burgerbelangen Amstelveen (4), SP (3), PvdA (3), CDA (3), Lijst Spinhoven (1), OCA (1), ChristenUnie (1). Lijst Spinhoven is een recente afsplitsing van de OCA van raadslid Cor Spinhoven, die de laatste maanden tot aan de verkiezingen een eenmansfractie vormt. Spinhoven is inmiddels kandidaat voor het CDA, waarmee de Lijst Spinhoven verdwijnt.

De AVA is een initiatief van Amstelveners die eerder in raad zaten voor andere partijen: Tim Lechner was eerder raadslid voor de VVD en bestuurslid van ouderenpartij OCA en Michel Becker maakte deel uit van de D66-fractie was ooit lid van de VVD. Op de kieslijst staat ook Jacqueline Höcker, die recent opstapte als burgerraadslid van Burgerbelangen Amstelveen. AVA noemt zichzelf 'sociaal-liberaal' en vindt dat de partijen die nu in de raad zitten teveel op elkaar lijken.

Met de komst van de 90.000ste inwoner krijgt Amstelveen er geen extra raadsleden bij. Pas bij 100.000 inwoners kan een gemeente aanspraak maken op 39 raadsleden. Uiterlijk 5 februari moeten de partijen hun kandidatenlijsten inleveren.