• Het Dia de Muertos altaar in het Cobra Museum

    Cobra Museum

Cobra Museum haalt Mexicaanse 'Dia de Muertos' naar Amstelveen

AMSTELVEEN Ter gelegenheid van de expositie 'Intens Mexico' haalt het Cobra Museum in Amstelveen op zaterdag 2 november het Mexicaanse 'Feest van de doden' (Dia de Muertos) naar Amstelveen. In museum staat een groot altaar waar inwoners en bezoekers van Amstelveen een aandenken aan hun geliefde achter kunnen laten. Dat kunnen bijvoorbeeld foto's, tekeningen, beeldjes, persoonlijke aandenken, namaakvoedsel (ter voeding van de dode), drank, lampjes, lampionnetjes (geen kaarsjes) en dergelijke zijn.

Op de Dia de Muertos worden in Mexico de doden op een feestelijke manier herdacht en geëerd met onder meer privé-altaren. Het van oorsprong Indiaanse feest vindt na de overname in de christelijke cultuur elk jaar plaats op 1 en 2 november (Allerheiligen en Allerzielen). Het feest is inmiddels wereldberoemd en Unesco erfgoed. Het is een belangrijk onderdeel geworden van de Mexicaanse identiteit en het trekt ieder jaar miljoenen mensen naar Mexico. 

Het Cobra Museum viert dit feest op 2 november voor volwassenen en kinderen. Het museum aan het Sandbergplein 1 is dan ook 's avonds tot 23.00 uur geopend en gratis toegankelijk. Het altaar is het middelpunt van een groot Mexicaans feest met muziek, dans, eten en diverse presentaties. 

Op het programma staat onder meer een workshop Mexicaanse maskers en lantaarns maken. Verder wordt Mariachi muziek gespeeld door Tres Rios en zijn er Mexicaanse Folk dansers en een Mexicaanse Foodmarket. Om 15.45 wordt in Cinema Amstelveen: de Oscar winnende animatiefilm ''Coco' uit 2017 vertoond. Voorafgaand aan de film Coco kunnen kinderen zich in Mexicaanse stijl laten schminken in het museum.
Om 17:00 uur vindt de presentatie van het boek 'Zingen, niet huilen' van auteur Marieke Mooijen plaats. Om 20:00 uur geeft Martha Montero-Sieburth een lezing over het concept van de dood in de Mexicaans traditionele viering (Engelstalig)

Het museum en de activiteiten in het museum zijn gratis toegankelijk. Openingstijden zaterdag 2 november 11:00 tot 23:00.

Voor meer informatie: https://www.cobra-museum.nl/