• Noami Heidinga

Oosterse sferen in Amstelveen met Diwali en Japan Festival

AMSTELVEEN Het Stadsplein verkeert volgend weekend in Oosterse sferen. Zaterdag 12 oktober vindt daar van 12.00 tot 19.00 uur het jaarlijkse Indiase Diwali Festival plaats met Indiaas eten, muziek en dans, workshops en producten uit India. Op zondag 13 oktober wordt van 12.00 tot 18.00 uur het eveneens jaarlijkse Japan Festival in het Stadshart gehouden. Liefhebbers kunnen daar genieten van een gevarieerd programma met dans, muziek, de Japanse keuken en allerlei workshops.

Amstelveen heeft een relatief grote internationale gemeenschap met 134 nationaliteiten, onder wie circa 1600 inwoners uit Japan en meer dan 4000 uit India. Amstelveen brengt graag verschillende culturen bij elkaar om meer begrip te creëren. Om die reden is de gemeente al jaren betrokken bij het Diwali Festival en het Japan Festival. Beide festivals zijn gratis toegankelijk.

Het Diwali Festival wordt zaterdag voor de elfde keer gehouden in Amstelveen. Diwali is het  lichtjesfeest dat in India wordt gevierd op 27 oktober. Het festival betekent de geestelijke overwinning van licht over duisternis, de overwinning van kennis over onwetendheid en het goede over het kwade. Het doel van het Diwali Festival in Amstelveen is om bezoekers kennis te laten maken met de diversiteit van India via verschillende eetstalletjes, muziek- en dansvoorstellingen en de samenwerkingen tussen Nederland en India. Er zijn onder meer traditionele dansen te zien uit Tamil Nadu, genaamd ´Bharatanatyam´ en de volksdans uit Punjab, genaamd ´Bhangra´. Lokale talenten voeren Bollywood-dansen uit. en er zijn professionele breakdancers te zien. Verder treden Saxy Mr. S en Norman Soares op. Het Diwali Festival wordt om 19.00 uur afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Voor meer informatie; https://www.diwalifestival.nl/

Het Japan Festival vindt zondag 13 oktober van 12.00 tot 18.00 uur plaats op het Stadsplein. Het festival heeft tot doel om de betrekkingen tussen Japan en Nederland die al meer dan 400 jaar bestaan verder te versterken. Op het programma staan een verscheidenheid aan Japanse culturele voorstellingen en workshops Japanse kalligrafie, martial arts en origami (Japanse vouwkunst). Verder presenteren Japanse restaurants uit Amstelveen en omgeving traditionele gerechten uit Japan. Voor meer informatie: https://www.japanfestival.nl/

Volgens wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) laat Amstelveen komend weekend zien dat het een inclusieve én internationale gemeente is. ¨Amstelveen heeft een lange historie als gastvrije gemeente. Het veilige woonklimaat, de goede voorzieningen en de internationale scholen maken het daarnaast een aantrekkelijke gemeente voor buitenlandse werknemers. Deze nieuwkomers geven Amstelveen culturele verrijking, waardoor wij allen kunnen genieten van diverse internationale keukens, muziek, kunst en tradities. Tijdens dit internationale weekend vieren we de bijzondere band die wij hebben met India en Japan. De meeste internationale Amstelveners komen immers uit India en Japan. Het Diwali- en Japanfestival bieden een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de Indiase en Japanse cultuur. Het is bijzonder dat we in Amstelveen zo goed samen kunnen leven en ik ben er trots op dat we onze diversiteit op zo'n positieve wijze vieren."