• Heleen van Ketwich Verschuur (links) en Daphne Janson (rechts).

    Naomi Heidinga

Zaterdag mini-Uitmarkt in Bibliotheek Stadsplein

AMSTELVEEN Kennismaken met het sportieve en culturele aanbod van Amstelveen? Dat kan zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur tijdens de sport- en cultuurmarkt in de bibliotheek aan het Stadsplein. Meer dan dertig organisaties hebben zich aangemeld voor de happening in de bieb. Daar voorzien ze Amstelveners niet alleen van informatie, ook zijn er demonstraties. Van capoeira tot musical. Het is de eerste keer dat de markt wordt georganiseerd.

Voor directeur Daphne Janson is het daarom best spannend: hoe zal de bibliotheekbezoeker reageren? "Er zal meer reuring zijn in het gebouw dan gebruikelijk. Voor mensen die rustig willen werken, is het stiltecentrum open en we stellen een extra ruimte open op de tweede verdieping." Het organiseren van een dergelijke markt past binnen de visie van de bibliotheek, die meer wil zijn dan een boekenuitleen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van educatie: zo worden taallessen gegeven en kan men zijn of haar digitale vaardigheden verbeteren. De bibliotheek is steeds meer een ontmoetingsplek, met een eigen cultureel aanbod. "Een bibliotheek heeft verschillende functies binnen de maatschappij. Deze willen we graag vervullen. We bedenken regelmatig nieuwe activiteiten, waarvan we onderzoeken of die bij ons passen, zoals deze markt."

De bibliotheek vond een partner in Amstelveen Sport. "Niet alleen leren lezen is belangrijk, maar ook zwemmen," aldus Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van Amstelveen Sport. "Voor de zomer hebben we elkaar gesproken. We waren er snel uit, het is een initiatief dat we graag steunen. Een soort mini-Uitmarkt, maar dan in Amstelveen."

"Over Amstelveen wordt weleens gezegd dat het een slaapstad is, waar niets te doen is," haakt Janson aan. "Maar hier worden allerlei activiteiten georganiseerd, er is van alles te beleven." Al is volgens Van Ketwich Verschuur wel belangrijk dat hokjes doorbroken worden. "Nu worden nog teveel dingen los van elkaar georganiseerd." Organisaties zouden meer verbinding kunnen zoeken met andere partijen. "Een mooi voorbeeld zijn de taalwandellessen die we sinds kort aanbieden, in samenwerking met de bibliotheek."

Amstelveen Sport is op de cultuur- en sportmarkt aanwezig om mensen meer bekend te maken de organisatie. "140 verenigingen zijn bij ons aangesloten. Niet alle sporten vallen daaronder, maar we kunnen mensen wel verwijzen naar een geschikte vereniging. Het is goed als mensen ons weten te vinden, wanneer ze meer willen weten over sporten in Amstelveen." Bezoekers kunnen zaterdag meer te weten komen over bijvoorbeeld de taalwandellessen en het programma in de Meerkamp. "Het zwembad is al een tijdje in het nieuws, vanwege het onderzoek dat gedaan wordt naar een nieuw onderkomen. We barsten bijna uit onze voegen. Van ons bad wordt gretig gebruik gemaakt, niet alleen van wedstrijdzwemmers en recreanten, maar ook door allerlei andere doelgroepen. Zwemmen is de meest inclusieve sport die er is. Daar moet dus ook voldoende ruimte voor zijn."

De sport- en cultuurmarkt wordt om 12.30 uur geopend door wethouder Rob Ellermeijer. De verenigingen zijn verspreid over de bibliotheek. Daarnaast is er een podium waarop demonstraties worden gegeven. Meer info: www.debibliotheekamstelland.nl