• Gemeente Amstelveen

Extra aandacht voor fietsverlichting

AMSTELVEEN Ruim 750 fietsers hebben donderdagavond gratis fietsverlichting gekregen op het Stadsplein. Wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer) was aanwezig en deelde ook lampjes uit. "Fietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Vooral in het najaar en in de winter, als de dagen korter zijn, worden ze makkelijker over het hoofd gezien door automobilisten. Het is daarom enorm belangrijk om ieder jaar opnieuw aandacht te vragen voor goed zichtbare fietsverlichting", zegt wethouder Ellermeijer.

Voor de actie op het Stadsplein was een speciale fel verlichte fietsfuik opgezet. Wie in de fuik terecht kwam, wachtte echter geen boete, maar gratis lampjes voor op de fiets. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door een DJ.

{ZONDER LICHT] In september 2017 fietste 39 procent van de Amstelveners zonder licht, zo bleek uit tellingen van de Vervoerregio. Na de campagne in oktober 2017 was dat afgenomen tot 24 procent.

De fuik op het Stadsplein is onderdeel van de jaarlijkse fietslichtcampagne 'Ik val op'. Het ging om een eenmalige actie. Wie zonder licht door de politie staande wordt gehouden, krijgt gewoon een boete.

Voor op de fiets gemonteerde verlichting geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter, het moet recht vooruit of achteruit schijnen, de verlichting mag niet knipperen.

Voor losse lampjes gelden de bovenstaande én de onderstaande regels: de lampjes moeten goed zichtbaar zijn, ze mogen vastgemaakt worden aan kleding of op tas, ze mogen alleen vastgemaakt worden op het bovenlichaam.