• Eigen foto

Feestelijke laatste rit van sneltram 51 in Amstelveen

AMSTELVEEN Amstelveen heeft zaterdagavond feestelijk afscheid genomen van sneltram 51. Vanaf vandaag rijden er geen sneltrams meer in Amstelveen, maar worden er tijdelijk bussen ingezet totdat eind 2020 regiotrams gaan rijden over het tracé. Om dat mogelijk te maken wordt de spoorlijn de komende tijd omgebouwd.

Op de laatste rit vanaf Station Zuid richting Westwijk reden een Frans Jazz trio, de candygirls en de polaroidmakers mee. Rond middernacht kwam lijn 51 aan bij halte Westwijk. Daar hield stadsdichter Matthijs den Hollander een voordracht. Daarna vertrok de sneltram voor het laatst vanaf Westwijk richting Amsterdam Centraal Station.

De sneltrams van lijn 51 hebben bijna dertig jaar gereden. Op 1 december 1990 maakten zij de eerste ritten tussen Poortwachter en Amsterdam CS.

Vanaf september 2004 reden de sneltrams door naar Westwijk. De plannen voor de Noord/Zuidlijn zouden de toekomst van de Amstelveenlijn radicaal veranderen. Overwogen is de N/Z-lijn door te laten rijden naar Amstelveen, tot in Westwijk dan wel met een eindhalte aan de Sportlaan, waarbij sneltrams aanvullend zouden gaan pendelen tussen Sportlaan en Westwijk. Mede gezien de kosten werd uiteindelijk besloten de Amstelveenlijn los te knippen van het metronet en de Noord/Zuidlijn te laten eindigen bij Station Zuid. Wie straks vanuit Amstelveen naar CS wil, dient over te stappen op Station Zuid.

Ter verhoging van de veiligheid en een betere doorstroming van auto- en tramverkeer werd gekozen voor ongelijkvloerse kruispunten op de Beneluxbaan. De aanleg daarvan is in volle gang en betekent dat lijn 51 niet langer in Amstelveen kan blijven rijden.

Nadat de nieuwe trams eind 2020 gaan rijden in Amstelveen, volgt doortrekking naar Uithoorn. Tot eind 2020 vervangt een tijdelijke, hoogfrequente buslijn 55 de sneltrams. Deze bus kronkelt vanaf de Sacharovlaan door Middenhoven en Groenelaan en rijdt vanaf de Oranjebaan zonder stoppen door naar Station-Zuid. Tussenliggende haltes blijven in gebruik voor lijn 5. Wie van Westwijk naar Uilenstede wil, moet op de halte Oranjebaan overstappen op tram 5. Een aanvullende bus 551 rijdt met de ongewone frequentie van éénmaal per 40 minuten tussen Westwijk en Ziekenhuis Amstelland.

De sneltrams worden niet afgedankt, maar blijven als lijn 51 rijden vanaf CS via Station Zuid naar de Isolatorweg.