• Gemeente Amstelveen
  • Gemeente Amstelveen

Fietsroute langs kerken in kader Monumentendag

AMSTELVEEN Speciaal voor de Open Monumentendagen (9 en 10 september) is een folder ontwikkeld met een fietsroute langs elf monumentale kerken in Amstelveen. De route is 12,5 kilometer lang of met een aanvullende 12 kilometer om de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel te bezoeken. In de folder staat een plattegrond en beschrijvingen van op de route liggende monumentale kerken. Ook is het mogelijk om buitenplaats Wester-Amstel te bezoeken.

,,Een bezoek aan de monumentale gebouwen is zeker de moeite waard,'''stelt wethouder Herbert Raat. ,,In Amstelveen hechten we waarde aan onze historie. Dit doen we bijvoorbeeld met de online beeldbank, waar sinds begin dit jaar foto's uit het archief te zien zijn. Maar nu ook met het opstellen van een speciale fietsroute. Wij hopen dat veel inwoners van de folder gebruik maken en tijdens Open Monumentendag 2017 de historie van Amstelveen bezoeken."

De folder is nu al te downloaden op www.amstelveen.nl/monumenten onder het kopje Monumentenroutes. Ook liggen er papieren exemplaren in de publiekshal van het raadhuis en tijdens de Open Monumentendag 2017 in de opengestelde kerken.

In het kader van de Monumentendagen worden zes Amstelveense kerken opengesteld voor publiek, zodat ook de monumentale interieurs te bezichtigen zijn. Dit zijn de Pauluskerk, de Sint Urbanuskerk Bovenkerk, de Paaskerk, Kerk Apostolisch Genootschap, de Kruiskerk en de Sint Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. In de kerken vinden op één of beide dagen verschillende activiteiten plaats, zoals rondleidingen, beklimmen van de toren en het luisteren naar orgelbespelingen.

Ook op buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk worden rondleidingen gegeven door het huis, de tuin en het park, ook is er een kunst-expositie te bezichtigen.