• Een sfeervolle filmavond in de openlucht.

    Cinema Circo

Filmfestival in openlucht in wijken Amstelveen

AMSTELVEEN Vanaf 16 augustus vindt in Amstelveen een openlucht filmfestival plaats. De openlucht bios doet zes Amstelveense wijken aan. Er zijn verschillende films te zien, in diverse genres: van actie tot feelgood. Het festival is een initiatief van Max en Kyra. Met hun Cinema Circo willen ze mensen met elkaar verbinden.

Max (20 jaar) uit Amstelveen en de Amsterdamse Kyra (19 jaar) hebben beide een tussenjaar. "We werken beide in het theater en hebben meermaals bij IDFA (International Documentairy Festival Amsterdam) geholpen. We houden van theater, film en evenementen." Zo ontstond de wens om een eigen rondreizende bioscoop op te zetten. "We willen daarmee dorpjes en wijken langsgaan. Niet alleen om filmkunst te brengen, maar om een gehele ervaring te bieden."

Het stel is bijna klaar met de eerste reis, door Frankrijk en Italië. "In Frankrijk hebben we een filmavond georganiseerd in een klein dorpje. Daarnaast vertonen we regelmatig films op campings. Daar ben je verzekerd van publiek dat voor de film wil betalen, en je hebt geen vergunning nodig."

BRANDWEERBUS "We reizen rond met een voormalige brandweerbus, bouwjaar 1987. Daar passen alle benodigdheden in: een scherm van 6 bij 6 meter, beamer, geluidsapparatuur en lichten." Naast rondreizen, heeft het duo het plan opgevat om het eerste openlucht filmfestival van Amstelveen te realiseren. "In Amsterdam heb je meerdere filmfestivals. In Amstelveen was nog niets. Daarom leek het ons een prima locatie."

Om de plannen te kunnen realiseren, is tevens een stichting opgezet. "Stichting Cinema Circo is een sociaal kunstproject dat wordt gedragen door een groep ondernemende en enthousiaste jongeren. De jongeren die ons helpen variëren in leeftijd van dertien tot twintig jaar."

VERGUNNING Voor een filmfestival zijn echter ook vergunningen nodig. "Daarom zijn we met de gemeente om tafel gegaan. In eerste instantie wilden we alle wijken van Amstelveen aandoen, maar dat vond de gemeente een beetje veel. Samen hebben we gekeken naar geschikte locaties. Dat zijn er zes geworden: het Broersepark, Ateliers 2005, Bankras, Westwijkplein, de Annakerk en tot slot het Stadsplein."

Het stel heeft eerder dit jaar een pilot gedaan in Amstelveen, op 18 mei in Villa Randwijck. Dat is goed bevallen. "Destijds was de entree 7,50 euro. We hebben nu de entree wat verlaagd, naar 5 euro, zodat het laagdrempeliger wordt." Afhankelijk van de plek moeten bezoekers zelf een stoel mee nemen. "Wij zorgen voor de film en sfeervolle aankleding. Daarnaast verkopen we drinken en popcorn. Maar je kunt ook zelf picknickspullen meenemen."

Qua films valt er te kiezen uit een divers aanbod, waaronder La La Land, The Prestige, Tarzan en Tulpani. "We zijn de straat opgegaan om Amstelveners te vragen welk soort films ze graag zouden zien. Ze gaven als antwoord: actiefilms, drama en feelgood. Daar zijn we in onze keuze vanuit gegaan."

TICKETS Via www.cinemacirco.nl zijn tickets te bestellen. De eerste film, La la Land, wordt 16 augustus vertoond in het Broersepark. Op 25 augustus wordt het festival afgesloten op het Stadsplein. Met welke film is nog een verrassing.