• Tim, Aischa en Jashin.

    Naomi Heidinga
  • Het Future Face team.

    Michiel Ton
  • De Future Face Experience in P60.

    Michiel Ton

Future Face helpt jongeren: beweging voor en door jongeren

AMSTELVEEN Wat hebben jongeren nodig om zichzelf te kunnen zijn, zich te kunnen ontwikkelen en te groeien als persoon? Op deze en andere vragen wil Future Face antwoord geven. "Future Face is een beweging," aldus initiatiefnemer Jashin Baroud. "Deze beweging ontstaat door en voor jongeren. Zij geven aan waar ze behoefte aan hebben en wij proberen daarin te faciliteren."

Jashin, 35 jaar, is al jaren actief bij jongeren betrokken. Hij organiseert onder meer feesten voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar, Speakerz. Zodoende weet hij dat tieners met allerlei zaken worstelen, maar met hun vragen en problemen niet echt een plek hebben waar ze terecht kunnen. Vanuit die constatering is Future Face ontstaan. "We willen jongeren de ruimte bieden om hun ambities en dromen waar te maken." Volgens Jashin groeit er nu een hele generatie op zonder tools die hen in staat stelt te zijn wie ze willen zijn.

In zijn jeugd, waarin hij zelf met vraagstukken worstelde kon hij terecht bij jongerencentrum Downtown en het Galjoen. Die plekken ontbreken voor de huidige generatie. "Jongeren bewegen zich vooral op internet en social media. Daarom zijn we in eerste instantie daar te vinden. Daarnaast willen we evenementen voor jongeren organiseren. Het is belangrijk dat jongeren fysieke plekken krijgen waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Wij hopen dat P60 en andere locaties bereid zijn hun deuren voor deze jongeren te openen."

"Het moet echt uit de jongeren zelf komen, we willen hen een stem geven." Tim Kanis, 16 jaar, is één van de ambassadeurs van Future Face. Hij heeft veel aan de organisatie gehad. "Dankzij Future Face ben ik zelfverzekerder geworden. Ook heb ik iets gevonden wat ik leuk vind: feesten organiseren." Hij gaat na de zomer zelfs een opleiding in die richting volgen.

Een concreet voorbeeld is de hulp die Future Face heeft geboden aan Dani Dijkman, een schoenenontwerper. "Hij is veertien en ontwerpt schoenen bij The Athlete's Foot. Wij hebben geholpen om drempels voor hem te verlagen." Maar Future Face wil meer zijn, bijvoorbeeld ook een luisterend oor. "Via www.ourfutureface.com kun je vragen stellen over alles wat je bezighoudt. Ook is er een S.O.S. knop voor als je, om wat voor reden dan ook, het even niet ziet zitten. We luisteren eerst naar iemands verhaal en vervolgens kunnen we diegene, indien nodig, doorverwijzen."

Depressie of neerslachtigheid, pesten, social media, seksualiteit, zelfmoordgedachten: dat zijn thema's waar veel tieners mee worstelen. Een deel komt voort uit het opgroeien met social media, denken Tim en Jashin. "De wereld ligt aan hun voeten, met één druk op de knop kunnen ze alles opzoeken. Bijvoorbeeld over seks. Maar er is niemand die duiding geeft aan deze informatie. Bovendien worden ze op social media de hele tijd met perfecte plaatjes geconfronteerd, terwijl die beelden niet realistisch zijn. Daar wordt echter niet over gesproken. Het is een fake wereld."

Future Face organiseert lesprogramma's voor scholen. "We nodigen ze dan eerst in P60 uit voor de Future Face Experience. Dan krijgen ze een programma van een uur, met daarin onder meer dans en film over vier onderwerpen: uiterlijk, seksualiteit, social media en pesten. Het is heel aansprekend voor de jeugd, maar ook confronterend. Daarom doen we aan nazorg: naderhand komen we in de klas om onder meer over de Experience en de bijbehorende thema's te praten." Dit onderdeel wordt verzorgd door Aischa Schmitt, sociotherapeut en psycholoog bij Future Face.

"We creëren een veilige plek waar kinderen anoniem kunnen aangeven wat hen dwarszit," vertelt ze. "Vervolgens praten we er samen over. Ten teken van steun aan een ander, steken de kinderen een vuist in de lucht, het Future Face embleem. Daarnaast doen we verschillende interactieve rollenspellen, waarin de vier thema's aan bod komen. Door hun vuist in de lucht te steken, kunnen de kinderen aangeven wanneer hun grens in een situatie is bereikt. Dit programma helpt – kinderen gaan op een andere manier naar elkaar kijken." Afgelopen seizoen heeft KKC meegedaan. Ook andere scholen worden uitgenodigd kennis te maken met het programma, evenals organisaties die iets zien in een samenwerking, dat kan via info@ourfutureface.com.

Naomi Heidinga