• Eigen foto

Gambiaanse voetballers blij met Amstelveense voetbalshirts

AMSTELVEEN Zelden zag Maarten Bax een team zo blij zijn met een aantal shirts en broekjes. Al zo’n 10 jaar komt de Amstelveense sportjournalist in Gambia om daar de straatarme bevolking met van alles te helpen. De ene keer is het met een kookhut of een videoclub, de volgende keer met voetbaltrainingen en sportkleding.

Begin dit jaar deelde Bax twee tassen vol (tweedehands) kleding van voetbalvereniging Amstelveen Heemraad uit. Dit keer in de dorpen Aljamdu en Kanuma, beide gelegen op de zogeheten 'North Bank', het allerarmste gedeelte van het West-Afrikaanse land.

CELTIC Op de foto staat het team van Kanuma. "Celtic, Celtic!", was het eerste wat de jongens riepen toen de groen-witte kleding werd uitgedeeld. Prachtig vonden ze het, ook al was het niet van de beroemde Schotse topclub maar ‘slechts’ van een amateurvereniging uit Amstelveen.

"Echt zelden zoveel blije gezichten gezien", aldus Bax. "Ze zijn ook zo enorm trots als ze in dezelfde kleding kunnen ballen. Sommigen van die jongens heb nog geeneens een paar normale voetbalschoenen."