• Gemeente Amstelveen

Gemeente verstrekt subsidie voor klassieke concerten in Amstelveen

AMSTELVEEN Op cultureel gebied mist in Amstelveen op dit moment een aanbod van hoogwaardige klassieke concerten. Daarom verleent de gemeente de komende drie jaar subsidie aan Stichting Kamermuziek de Amstel om een deel van de concertserie van het Uriël Ensemble vanaf volgend seizoen ook naar hier te halen. De stichting krijgt dit jaar en de komende twee jaar 5000 euro subsidie per jaar.

De Stichting Kamermuziek de Amstel geeft al 15 jaar jaarlijks een serie klassieke concerten van hetzelfde niveau als de concerten in de kleine zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Locatie voor de concerten van het Uriël Ensemble is de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Toch komt 80 procent van de bezoekers uit Amstelveen. Bij topconcerten komen er tot 200 muziekliefhebbers op af. Daarom wil de stichting volgend seizoen twee van de zes concerten in de Schouwburg Amstelveen aanbieden en de twee seizoenen daaropvolgend de helft van de optredens.

"Ik heb het laatste concert van vorig seizoen bijgewoond en het was geweldig!", zegt wethouder Herbert Raat (Cultuur). "De concertserie is van uitermate hoge kwaliteit, biedt een unieke programmering en is de enige professionele aanbieder van klassieke muziek in de regio Amstelveen. Een dergelijk aanbod ontbreekt hier nog en dat gaan we veranderen." De concerten zijn niet alleen van artistieke, maar ook van maatschappelijke waarde. Zo werkt de stichting mee aan het opzetten van een project om fysiek beperkte ouderen vervoer aan te bieden van en naar de concerten, en mogen leerlingen van de muziek- en dansschool de concerten tegen een gereduceerd tarief bijwonen. "Wij willen een divers cultureel aanbod kunnen bieden dat alle inwoners van Amstelveen aanspreekt', zegt de wethouder. "Dat is ook de reden waarom wij culturele instellingen en activiteiten subsidie verlenen. Klassieke muziek mag hierbij zeker niet missen."

Het Uriël Ensemble bestaat uit vijf strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, een klarinettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en een concertpianiste uit Amstelveen. In 2005 besloten zij om een kamermuziekserie te beginnen, omdat dit nog niet bestond in de gemeente. Tot vijf jaar terug traden zij nog op in verschillende kerkgebouwen in Amstelveen. Nadat deze locaties niet meer beschikbaar waren, zijn ze uitgeweken naar Ouderkerk aan de Amstel. Het ensemble wil niet alleen terugkeren naar Amstelveen, maar ook een breder publiek aanspreken door in de schouwburg toegankelijke en lichtere stukken ten gehore te brengen.