• D66-raadslid Stephanie Schilder

    D66 Amstelveen

Gemeenteraad Amstelveen ziet wel wat in spreekuurrechter

AMSTELVEEN De gemeenteraad ziet wel wat in over het door D66-raadslid Stephanie Schilder voorgestelde idee om in Amstelveen de spreekuurrechter te introduceren. Dit type rechter buigt zich over kleine juridische geschillen en is vergelijkbaar met de succesvolle rijdende rechter op televisie. Er is inmiddels overleg met de gemeente Amsterdam en de Rechtbank Amsterdam over het idee.

Raadsleden stelden in een commissievergadering afgelopen week nog wel wat vragen. Esther Veenboer (PvdA) vreesde tweedeling: "Dat straks de gewone rechter er is voor mensen met geld en de spreekuurrechter voor mensen met minder geld. Verder kennen we in Amstelveen al de buurtbemiddeling. Komen ze straks niet in elkaars vaarwater?"

Volgens Schilder is een tweedeling tussen mensen met een grote en kleine portemonnee 'totaal niet de bedoeling'. Wat het verschil betreft met mediation en buurtbemiddeling: die hebben geen juridische status, maar als het bij de spreekuurrechter tot een uitspraak komt, dan is die juridisch bindend."

Bert de Pijper (ChristenUnie) wil eerst de behoefte hieraan in Amstelveen onderzoeken. En hij wilde weten hoe het met de kosten zit. Volgens Schilder kunnen rechtbanken mogelijk bijdragen in de kosten: "Het spreekuur kan tot gevolg hebben dat tekorten en wachttijden minder worden en dat scheelt kosten voor de rechtbank. Daar wordt over gesproken met de Rechtbank Amsterdam."

Burgemeester Bas Eenhoorn toonde zich positief. "De fijnmazigheid van de rechtspraak is hiermee gediend. De toegankelijkheid tot de rechtspraak is de laatste jaren door bezuinigingen aardig de nek omgedraaid."