• Kronenburg

    Google Streetview

Gemeenteraad wil liever gewone studentenflats in Kronenburg

AMSTELVEEN De gemeenteraad is niet onverdeeld gelukkig met de plannen voor een studentenhotel in Kronenburg, aan de rand van Uilenstede. Het gaat om een hotel met vijfhonderd kamers, gericht op studenten en docenten die er maximaal een half jaar mogen vertoeven.

Lennart de Looze (GroenLinks) vroeg zich in een commissievergadering afgelopen week af of Amstelveen studentenhuisvesting van dit type wel moet willen. "De exploitant richt zich op luxe huisvesting. In andere vestigingen van dit hotel loopt de huur op tot 700 euro per maand voor een kamertje van 21 vierkante meter. Het hotel kan ook op elk moment contracten ontbinden. Studenten hebben nauwelijks alternatief." De Looze vreest misbruik en wil meer zekerheid voor de studenten.

Pier Rienks (CDA) kan het tarief wel relativeren: "700 euro per maand is 20 euro per nacht. Ik vind het hotel een goede ontwikkeling. Op de Zuidas is al een dergelijk hotel en dat is volledig volgeboekt. Er is zelfs een wachtlijst. Verder kunnen buitenlandse studenten vanuit reguliere kamers in Uilenstede verhuizen naar het hotel, zodat er toch ruimte ontstaat voor reguliere studenten." Stephanie Schilder (D66) stelde voor met de exploitant af te spreken dat het hotel wordt omgevormd tot reguliere studentenhuisvesting wanneer de gemeente alsnog van het ministerie reguliere studentenwoningen mag bouwen onder de aanvliegroute van Schiphol.

TE VER Wethouder Floor Gordon vond dat laatste te ver gaan, maar erkende wel dat ook het college ambivalent staat tegenover het plan. "We hebben veel liever reguliere studentenwoningen van DUWO, voor studentenprijzen en dus ook voor Amstelveners en mensen uit de regio. Dat kan nu niet. En 700 euro per maand lijkt veel voor een reguliere student, maar als het starterswoningen zouden zijn, dan is het niet slecht gezien de voorzieningen die je ervoor krijgt." Gordon gaf toe dat het handhaven van de zesmaandenlimiet lastig is. "We leggen daarover afspraken vast. En we kunnen aan de hand van het hotelregister de aantallen overnachtingen en personen nagaan en zien hoeveel wisselingen er zijn. Verder kan iemand zich na vier maanden inschrijven bij de gemeente als inwoner. Daaraan merken we ook dat iemand er na zes maanden uit moet."

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch ziet in het plan een signaal richting ministerie: "We laten Den Haag zien hoe we er alsnog het beste van maken met uitbreiding van studentenhuisvesting."