• Gemeente Amstelveen

Gesprekken met alle raadsfracties over nieuwe coalitie

AMSTELVEEN Nu de coalitiebesprekingen tussen VVD, D66 en BBA zijn stukgelopen, gaan informateurs Herbert Raat (VVD) en Floortje Gordon (D66) eind deze week nieuwe gerprekken voeren et alle raadsfracties.  Afgesproken is dat alle partijen het onderhandelingsresultaat over het collegeprogramma krijgen. "Andere partijen zullen aanpassingen in het akkoord willen, want die hebben ook hun ideeën en wensen," zegt Herbert Raat. "Wat we willen is een stabiel college. Zodra anderen met ons verder willen, dan gaan we in volle vaart door. Hoe lang het nog duurt, durf ik niet te zeggen, maar we zitten toch wel in de eindfase."

INSTEMMEN GroenLinks-fractievoorzitter Martin Kortekaas had dinsdagmorgen de tekst van het concept-akkoord nog niet. Zonder tekst kon hij niet zeggen of zijn partij – met vijf zetels derde in de raad – nu kans maakt om in het college te komen. "We willen graag. We stemmen gemiddeld met 70 tot 80 procent van de collegevoorstellen in. Als dat voor het program ook geldt, blijft natuurlijk nog wel de vraag hoe we met de rest omgaan."

Andere kansrijke partijen lijken CDA, PvdA en mogelijk de nieuwe partij AVA. De PvdA houdt zich op de vlakte. "We zijn het aan het bespreken," zegt fractievoorzitter Esther Veenboer. "We hebben echter nog niets gezien van de onderhandelaars, ik kan er dus niets over zeggen." De PvdA zegt, mocht de partij toch terugkeren, ook na het vertrek van Jeroen Brandes over kandidaten te beschikken.

DROOM Voor het CDA leek na het verlies van een zetel bij de verkiezingen op 21 maart de droom om weer coalitiepartij te worden vervlogen. Er lijkt weer kans. "Toch ben ik in eerste instantie teleurgesteld dat het met BBA niet is gelukt," zegt fractieleider Pier Rienks. "Ze waren er bijna. Maar er moet nu wel snelheid behouden worden. Als er een derde en misschien vierde partij aanschuiven, dan zou daar het CDA bij kunnen zijn. Al ligt, gezien de verkiezingsuitslag, GroenLinks meer voor de hand. Ik heb begrepen dat het akkoord vrij open is. Dan is het voor andere partijen wellicht mogelijk iets toe te voegen of weg te halen. Dan zou je er vrij snel uit moeten kunnen komen."

AVA Ook AVA wil wel in de coalitie. "Het hangt van het akkoord af, maar we zijn bereid om aan schuiven," zegt fractieleider Tim Lechner. "Echter, we willen niet onze speerpunten verkwanselen." Lechner wordt zelf zeker geen wethouder. "We hebben kandidaten, maar ik noem nog geen namen."