GroenLinks wil regeling zwemles asielzoekers

AMSTELVEEN GroenLinks Amstelveen heeft het college gevraagd om samen met het Sportbedrijf en De Meerkamp zwemlessen (of in ieder geval watergewenning) voor asielzoekers en erkende vluchtelingen (statushouders) te organiseren. De partij doet dat naar aanleiding van recente landelijke berichten over verdrinkingsongelukken waarbij asielzoekers en statushouders het slachtoffer zijn.

GroenLinks vindt dat er al het mogelijke gedaan moet worden om dergelijke zwemongelukken te voorkomen. De partij wijst erop dat zich ook in Amstelveen een dergelijk dramatisch ongeluk heeft voorgedaan.

De zwembond pleitte er deze zomer voor dat iedere asielzoeker en statushouder zwemles krijgt om dit soort ongelukken te voorkomen. Vluchtelingenwerk wijst asielzoekers die in een asielzoekerscentrum (AZC) verblijven, voortdurend op de gevaren van zwemmen. Zodra zij uit het AZC vertrekken, is de gemeente waar zijn heengaan verantwoordelijk voor integratie, maar daar valt zwemmen niet onder.

Voor oudere asielzoekers en statushouders zijn er geen financiële regelingen voor het krijgen van zwemles of watergewenning in Amstelveen. Er bestaat er in het kader van de minima-regelingen wel een vergoeding voor zwemles voor kinderen van 4 tot 18 jaar van 75 procent. Wie van deze regeling gebruik maakt, moet wel eerst het hele bedrag voorschieten, alvorens de vergoeding van de gemeente Amstelveen terug te krijgen.

GroenLinks wijst erop dat dat in Aalsmeer niet hoeft en dat daar een vergoeding van 100 procent wordt gegeven. De partij vraagt of het college om hier ook in Amstelveen toe over te gaan.

De oppositiepartij roept het college verder op om in samenwerking met zwembad De Meerkamp een oplossing te zoeken voor de bestaande wachtlijsten van een half jaar tot een jaar voor deze zwemlessen.