• Vorig jaar werden tijdens NL Doet onder meer insectenhotels gemaakt.

    Naomi Heidinga

Handen uit de mouwen in Amstelveen voor NL Doet

AMSTELVEEN Schilderen, plantenbakken vullen en schoonmaken: een greep uit de klussen die vrijdag 15 en zaterdag 16 maart te doen zijn tijdens NL Doet. Het moment voor sportclubs, verenigingen, verzorgingstehuizen en andere instellingen om inwoners om hulp te vragen.

Instellingen maken dankbaar gebruik van NL Doet. Klussen die anders blijven liggen, omdat er te weinig handjes zijn of geen budget, kunnen tijdens de vrijwilligersdagen worden aangepakt. Soft- en handbalvereniging DHV doet daarom jaarlijks mee. "Het is voor ons een mooie aftrap van het seizoen," aldus Billy Hubenet. "Het handbal is een zomersport, het seizoen loopt van maart tot oktober. NL Doet komt dus precies op tijd."

DHV zoekt voor zaterdag zo'n veertig klussers. Er moet dan ook veel gebeuren. "In 2016 hebben we een nieuw clubhuis gekregen. Dat moet dit jaar geschilderd worden." Of de vrijwilligers daar aan toe komen is de vraag. "Dat is een beetje afhankelijk van het weer." Mocht het schilderen niet lukken, dan blijven nog genoeg klussen over. "In de kantine hangt een bord waar we alle klussen op zetten. Klus voor klus wordt zo afgestreept." Zo moeten onder meer de acht dug outs worden vervangen. Verder worden de tribunes en het hekwerk nagelopen. Het buitenmeubilair wordt schoongespoten en het terras wordt onkruidvrij gemaakt.

"Het grootste deel van de klussers bestaat uit mensen die bij de vereniging horen. Daarnaast komt elk jaar een klein aantal mensen van buiten." Op zaterdag komt wethouder Rob Ellermeijer een handje helpen bij DHV.

Naast leuke klussen, zijn er ook altijd dingen te doen die minder populair zijn. "Zoals het gras tussen de tegels weghalen. Dat is echt monnikenwerk." De taakverdeling bij DHV is vrij traditioneel. "De mannen doen meestal het timmerwerk, terwijl de vrouwen vaak het schoonmaakwerk op zich nemen." Hoe dan ook, aan het einde van de dag gaat het erom dat zoveel mogelijk klussen zijn gedaan. "Dan is het samen een drankje drinken en even uitpuffen." Dat is altijd het mooiste moment van de dag.

ANDERE KLUSSEN Niet alleen bij DHV zijn aanpakkers nodig. Op vrijdag wordt onder meer geklust bij De Luwte, een woonzorgcentrum voor ouderen. Daar moet onder meer het tuinmeubilair worden schoongemaakt. Ook mogen er plantenbakjes worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor woonzorgcentrum Maccabia, daar wordt een mooie binnentuin gemaakt. Mensen met groene vingers zijn tevens welkom bij Het Palet Zuid, een basisschool. Daar worden samen met de kinderen, juffen en meesters bessenstruiken en fruitbomen geplant.

Zaterdag kan men bijvoorbeeld kiezen voor een klus bij Speelboerderij Elsenhove. De speelwerktuigen van de natuurlijke speeltuin hebben onderhoud nodig. Deze speelwerktuigen zijn gemaakt van levende wilgentakken. Deze groeien en moeten daarom ieder jaar gevlochten worden. Bij de atletiekvereniging aan de Startbaan wordt zaterdag de krachtruimte opgeruimd, en de scouting Keizer Karelgroep kan hulp gebruiken bij het onderhoud en schoonmaken van het clubhuis.

Kijk voor een overzicht van alle klussen op https://www.nldoet.nl/

Naomi Heidinga