• Gemeente Amstelveen

Hema biedt statushouders kans op werk

AMSTELVEEN D66-wethouder Maaike Veeningen (Werk en Inkomen) heeft afgelopen week samen met SP-raadslid Marina Casadei en de organisatie Matchez een bezoek gebracht aan de Hema. De Amstelveense Hema in het Stadshart geeft statushouders (voormalige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) kans op werk.

Voor sommige statushouders is het lastig om werk te vinden, zeker als ze de Nederlandse taal nog niet goed spreken. Bij de Amstelveense vestiging van de Hema krijgen statushouders de kans om tijdens het werk hun Nederlands verder te ontwikkelen.

Aanleiding van het bezoek waren vragen die Marina Casadei gesteld had tijdens een raadsvergadering. Zij gaf aan te hebben gehoord dat de statushouders slechts 3 euro per uur zouden verdienen en dat het eerste contract door de Hema nooit verlengd werd. Na overleg met de leidinggevende van de vestiging bleken de geluiden op misverstanden te berusten. Als de gestarte statushouders tijdens de proefplaatsing zich ontwikkelen, krijgen ze een vervolgcontract. Ook als ze nog niet op het niveau van reguliere medewerkers zitten.

Inmiddels hebben 3 van de 4 mensen een nieuw contract gekregen en zij gaven aan erg blij te zijn met de kansen die ze bij de Hema krijgen. Ze kunnen vervolgopleidingen doen en zichzelf ontwikkelen en verdienen daarbij hetzelfde als andere medewerkers.

Matchez is de organisatie die statushouders begeleidt naar werk. Het is niet altijd makkelijk om werkgevers te vinden die bereid zijn rekening te houden met de bijzondere omstandigheden van sommige statushouders en hen een kans willen geven om werknemersvaardigheden op te doen. ,,Het is mooi dat de Hema deze kansen en de flexibiliteit wel biedt zodat statushouders hun werk kunnen combineren met de inburgering. Zo krijgen ook deze Amstelveners de kans om duurzaam aan het werk te gaan en onderdeel uit te maken van onze samenleving,´´ aldus wethouder Veeningen..