• Archief BDU

Herdenking van slachtoffers oorlog Nederlands-Indië

AMSTELVEEN Bij het Indië Monument in het Broersepark in Amstelveen vindt woensdagavond 14 augustus tussen 19.15 en 20.30 uur de jaarlijkse herdenking plaats van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië (thans Indonesië). Het is 74 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Op 15 augustus vindt de Nationale Herdenking plaats in Den Haag, maar een dag eerder wordt jaarlijkse de herdenking in Amstelveen gehouden.

Rikkie Gieler, achterkleinkind van René Schäfer, leest tijdens de plechtigheid een passage voor uit het door zijn overgrootvader geschreven boek ´Terug naar Fukuoka 14 ''. René Schäfer was krijgsgevangene in Nagasaki tijdens de val van de tweede atoombom. Verder vertelt B. Schuitemaker over zijn jeugd achter prikkeldraad van de Japanse barakkenkampen op Sumatra

Op het programma staan ook toespraken door de nieuwe burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens en luitenant-kolonel Edwin Saiboo, voorzitter van het bestuur van de Bond van Wapenbroeders. Het welkomstwoord wordt verzorgd door Clemens Bouwens, voorzitter van de stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië. De muzikale omlijsting van de herdenking wordt verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onder leiding van kapitein H. van Bruggen

Na de toespraken worden twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend worden begeleid door de fanfare, het 1ste en 6de couplet van het Wilhelmus gezongen. Daarna volgt de kranslegging.

Na afloop van de herdenking vindt een informeel samenzijn plaats in het clubhuis van de Jeu de Boulesvereniging in het Broersepark.