• Naomi Heidinga
  • Gemeente Amstelveen

Herdruk van lokale historische boeken

AMSTELVEEN Op 22 februari vindt de presentatie plaats van twee heruitgaven over de geschiedenis van Amstelveen. 'Jaren van verduistering' van Tini Visser bestaat uit 110 interviews met Amstelveners over de bezettingstijd van de stad. Het tweede boek is 'Nieuwer-Amstel en Amstelveen, 1000 jaar historie' van Maureen van Munster en Peter van Schaik. Dit boek is aangevuld met recente ontwikkelingen en historische foto's. De heruitgaven zijn (mede) mogelijk gemaakt door de gemeente. Het past in het groeiend historisch besef, dat in ieder geval bij wethouder Herbert Raat volop aanwezig is.

Het boek van Tini Visser heeft een bijzondere betekenis voor Raat. "Ik kreeg destijds een exemplaar van collega Jeroen Brandes. Toen ik het ging lezen bleek pas hoe weinig ik wist over de historie van Amstelveen. In buurgemeente Amsterdam is bijna alles goed gedocumenteerd. Er zijn allerlei herdenkingen en feestelijkheden. In Amstelveen is het historisch besef veel minder ontwikkeld. Dat is geen kritiek, maar wel een constatering."

Op zich is het ontbreken van het historisch besef niet zo vreemd. Amstelveen als gemeente bestaat pas vijftig jaar, daarvoor was het Nieuwer Amstel. In die jaren is Amstelveen alleen maar gegroeid. Er werd niet naar het verleden gekeken, alleen naar de toekomst. "Dat hoort bij de groei van een gemeente. Er was telkens een nieuw weiland dat moest worden volgebouwd."

Nu de weilanden opraken is het tijd om terug te kijken. Amstelveen is volwassen geworden. "Als je volwassen wordt, ga je terug kijken. Dan weet je wie bent. Over Amstelveen ontbreekt die kennis. Sommigen kijken alleen naar de economische voorspoed van de gemeente. Maar er hebben hier tal van menselijke drama's afgespeeld. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Tini Visser, vroegere communicatiemedewerker van de gemeente, kreeg in de jaren tachtig de taak deze menselijke drama's op papier te zetten. Ze kreeg de opdracht om overlevenden te interviewen. Het boek 'Jaren van verduistering' gaat over de bezettingstijd. Raat vond het belangrijk om dit boek opnieuw uit te geven. "Het boek was nergens meer te krijgen, alleen tweedehands. Zelfs de uitgever had het niet meer liggen. Zonde, want we hebben niet veel documentatie over Amstelveen. Omdat de kennis moet kunnen worden doorgegeven, wilden we het boek opnieuw laten drukken. Dat was niet makkelijk, er was nergens een blauwdruk van het boek te bekennen. Niet alle foto's konden worden overgenomen. De heruitgave is mede een verdienste van onze historisch adviseur. Zij heeft onder meer in het archief gezocht naar foto's ter vervanging van beelden die niet meer konden worden achterhaald."

Naast het boek van Tini Visser wordt 'Nieuwer-Amstel en Amstelveen, 1000 jaar historie' van Maureen van Munster en Peter van Schaik, opnieuw uitgegeven. "De eerste editie verscheen in 2006 ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Amstelveen. In de tussentijd zijn nieuwe ontdekkingen gedaan, dus heb ik de schrijvers gevraagd of ze bereid waren het boek aan te vullen." De boeken zijn binnenkort verkrijgbaar bij de boekhandel.

Naomi Heidinga